Мощната градушка, която вчера удари Южна България, а на места ледените късове бяха с големината на орех, е нанесла огромни щети. Унищожени са хиляди декари със земеделска продукция в Старозагорско и Пловдивско, съобщиха БНТ и bTV. 

Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщи, че е изстреляла 600 ракети, за да предотврати още по-големи проблеми. Тази сутрин температурите са ниски, на места има условия за слани, предупреждават синоптиците.

В старозагорското село Зетьово има сериозни щети по реколтата. Такова масово унищожение е имало през 2018 г. последно, казват местни агрономи. Абсолютно унищожени са около 5 хиляди декара земеделски площи, съобщи кметът на селото Иван Ганев.

Описването на щетите продължава, като се очаква засегнатите площи да се увеличат, защото снощи е паднала втора градушка.

Сериозно пострадали са и съседните села. Само част от земеделските производители имат застраховки.

"Положението е плачевно. 5000 декара са унищожени - с царевица, слънчоглед, нахут и пшеница. Има засегнати и овощни градини", добави Ганев.

В Сливенско също щетите са огромни, В новозагорското село Караново над 140 дка лозя са пострадали и хората казват, че не знаят ще има ли реколта. Житните култури ечемик и пшеница в района също са унищожени, казват производители. 20-30 минути беше сух град, после започна дъжд, такова нещо не сме виждали, казват местните.

Жътвата където я има, ще е много трудна, на места няма и да влязат комбайни. Доста земеделци разчитат на своята реколта. Сега хората могат да разчитат на държавата и Министерството на земеделието и дано се вземат мерки, защото положението е страшно", каза кметът на селото Николина Стефанова.

От Министерството на земеделието и горите съобщиха, че са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април.

По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен.

От МЗХ припомнят, че след настъпване на събитието, земеделските производители трябва да подадат в 7-дневен срок заявление за извършване на обследване. На база на него се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка. Документите ще се приемат в Общинските служби по земеделие.

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития.