Колосално количество дрога за 2,5 милиона лева задържаха бургаските полицаи. Хероинът е с тегло 55 килограма. На пазара дрогата е можела да се пласира и за много повече пари, съобщиха на пресконференция директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова и наблюдаващият окръжен прокурор по делото Ангел Георгиев.

Снимка: МВР-Бургас

Извършителят е задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за притежание на 110 броя пресовки хероин и второ обвинение за управление на МПС след употреба на наркотици. Внесено е и искане за постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев на извънредния брифинг.

"На 30 юни полицаи са спрели за проверка микробус на кръговото кръстовище на входа на Бургас. Впечатление им е направило поведението на водача, изпробван е за наркотици и е установено, че управлява микробуса след употреба на метаамфетамини. Извършен е оглед на превозното средство и в тайник са установени 110 пресовки с хероин с тегло 55 кг“, уточни Георги Чинев.

„Взаимодействието между двете институции е изключително добро и позволи много бързо да се внесе искане за определяне на мерки за неотклонение. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна по внасянето на искане за постоянна мярка за неотклонение задържане под стража“, добави окръжният прокурор. Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев подчерта, че има пълно взаимодействие между Окръжна прокуратура – Бургас и ОДМВР-Бургас. Той поясни, че задържаният го грози присъда от 5 до 15 години и глоба до 100 хиляди лева по първото обвинение.

Снимка: МВР-Бургас

"За второто обвинение го очакват до 5 години затвор. Наказанието ще бъде групирано и ще бъде определено най-тежкото. Назначени са всички необходими експертизи и предстои точното количество и окончателната цена на наркотичното вещество", каза Ангел Георгиев.

Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов допълни, че задържаният е 47-годишен, неосъждан (реабилитиран след изтърпяна присъда), от населено място в района на Търговище.