След безрезултатни разговори между синдиката на лекарите и зъболекарите в Словения "Фидес" и словенското правителство за актуалното състояние на здравеопазването, настъпи внезапна тишина, пишат словенските медии, цитирани от БТА.

Стачката на синдиката продължава вече сто дни, а летните отпуски наближават, което според "Фидес" ще хвърли допълнително светлина върху липсата на кадри в сферата. Това е най-дългата стачка на лекарите и стоматолозите в историята на Словения и изглежда ще продължи още известно време.

Преговорите между правителството и синдиката достигнаха мъртва точка, въпреки опита за медиация в началото на този месец, приключил без някакъв напредък, отбелязва словенската редакция на регионалната телевизия Ен 1.

Синдикатът на лекарите и стоматолозите "Фидес" започна обща стачка с минимален работен процес на 15 януари. Стачкуващите настояват за по-високи заплати и отделна и независима система за заплащане на лекарите и зъболекарите от общата система на заплатите в публичния сектор. Аргументите им са, че заплащането в сферата е твърде ниско и младите лекари предпочитат да емигрират, което рано или късно ще доведе до недостиг на кадри.

Стачката е подкрепена и от други лекарски синдикати и сдружения.

По време на стачката лекарите лекуват само пациенти под 18 и над 65 години, както и най-тежките случаи.

Председателят на синдиката Дамян Полх съобщи вчера на пресконференция, че е информирал европейските здравни организации за ситуацията. Той подчерта, че стачките в чужбина приключват по-бързо, тъй като лекарите затварят клиниките, в които работят. По думите му основният проблем в словенското здравеопазване е липсата на млади лекари, които предпочитат да работят в по-добре платени страни.

Според проучване сред студентите по медицина една пета от тях обмислят да напуснат страната, след като се дипломират, или дори да прекъснат обучението си, посочва Ен 1.

Представителят на организацията "Младите лекари на Словения" Аленка Маховец отбеляза на пресконференцията, че здравната система се срива пред очите на гражданите.

"Ние наблюдаваме поведението на правителството с ужас и гледаме към бъдещето с песимизъм", каза Маховец и допълни, че заплащането на лекарите е твърде ниско за отговорността, която носят. По думите ѝ младите лекари се притесняват от кого ще се учат, защото подготвените специалисти напускат висшите училища.

Бощян Кърснич, заместник-председател на словенската лекарска асоциация, посочи, че 25 словенски лекари са емигрирали в Австрия и Германия миналата година. "За това са виновни условията на труд", подчерта той и допълни, че Словения се превръща в "нетен износител на лекари".

"Проблемът е в правителството. Правителството ни прави на глупаци - като пациенти и граждани, които плащат здравно осигуряване и данъци, и като лекари, защото работим в незавидни условия за грижа за пациентите", посочи представителят на професионалната асоциация на частните лекари и зъболекари в Словения Игор Доуник.

Словенската медицинска асоциация също следи с тревога настоящата ситуация, отбелязва Ен 1. Те смятат, че правителството е твърде арогантно, защото не приема предложенията на "Фидес".

Министерството на здравеопазването отговори на съвместно изявление на медицинските организации по повод 100-ия ден от стачката, като заяви, че подобренията в здравната система могат да бъдат осъществени само чрез сътрудничество и постоянен диалог с всички участници в здравния сектор, информира словенската национална телевизия РТВ Сло.

Министърът на здравеопазването Валентина Преволник Рупел каза, че скоро ще покани представители на Младите лекари на Словения на среща, за да обсъдят очакванията относно подобряването на условията на труд и обявяването на масови съкращения.

"Целта е да се спази европейската директива, която предвижда ограничение от 40 часа на седмица за пълен работен ден, както и осем часа извънреден труд. Здравните служители имат право на почивка", се подчертава в съобщението на министерството.

Посочва се също, че правителството е взело мерки за улесняване на наемането на чуждестранни лекари. С тази цел е съкратен периодът за адаптация и са улеснени административните процедури. В съобщението обаче не се споменават конкретните изисквания на стачкуващите лекари и как министерството планира да им отговори.

Вчера се проведоха първите преговори между "Фидес" и правителството след неуспешната медиация, информира словенската новинарска агенция СТА. Не бяха съобщени резултатите от тези преговори и кога ще бъдат следващите разговори. Въпреки това стана ясно, че преговорите ще продължават, както и броенето на дните от най-дългата стачка на лекарите и зъболекарите в Словения.