При акция в провинциите Бавария, Хесен, Баден-Вюртемберг и Хамбург са задържани няколко мъже в рамките на разследване срещу нигерийската мафия, съобщава ДПА.

Те са заподозрени, че са част от престъпна организация, която е действала в страната и чужбина. При полицейската акция, в която са се включили над 330 служители на реда, са били иззети много устройства за съхранение на памет. Според разследващите заподозрените са се занимавали с интернет измами и пране на пари. Баварската криминална служба засега отказва допълнителен коментар по случая.

"Една от най-мащабните и опасни престъпни групи"

По данни на ДПА става дума за разследвания срещу братството "Черната брадва" - мафиоподобна нигерийска организация, която действа на територията на Бавария. Четири подобни групи имат свое ръководство и членове в Германия. Всички те водят началото си от университетски братства, възникнали по време на борбата за независимостта на Нигерия. "Черната брадва" е основана като панафриканско движение в Университета в Бенин през 1977 година. С годините тя се радикализира и променя дейността си.

В последните години "Черната брадва" се е превърнала в "една от най-мащабните и опасни организирани престъпни групи в света", пише Би Би Си в свое разследване по темата през 2021 година. Бивши членове на братството разказват пред британската медия, че то работи като култ, който включва тайни ритуали и секретна комуникация. В същото време "Черната брадва" изкарва пари от трафик на наркотици, хора, интернет измами и дори убийства. Според информацията, събрана от Би Би Си, измамите в мрежата са основният доход на организацията. Те включват както романтични измами, така и злоупотреби с имоти и бизнеси, в които престъпниците се представят за адвокати или счетоводители на конкретната компания.

Хъбът в Европа е Италия

В същото време групата се свързва и с насилие. В социалните мрежи в Нигерия изобилстват кадри на убийства или телесни наранявания на тези, които са се изпречили на пътя им. Други подобни култове също се занимават с организирана престъпност - както в Нигерия, така и извън пределите на страната. Между тях и "Черната брадва" редовно се стига до кръвопролития.

Италия се смята за центъра на дейността на групата, отбелязва АРД. В последните години и там се проведоха акции срещу нейни членове. От Италия представители на криминалната организация са "разширили и преместили част от съществуващите престъпни структури" към Германия и по-конкретно - Бавария, става ясно от доклад на Федералната служба за защита на Конституцията.

 

Материалът е публикуван ТУК>>