Руски съд остави в ареста заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов, който преди дни беше обвинен за вземане на подкуп, съобщиха от съда след задържането му, предадоха Ройтерс и БТА. Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца и заяви, че според обвиненията той се е поставил в положение да се облагодетелства от наемането на изпълнители за министерството, където е контролирал строителните дейности. 

DW отбелязва, че той ще в следствения изолатор в Лефортово, където пращат особено опасни "политически" престъпници в Русия.

Днес московски съд обяви, че има трети арестуван по разследването за подкуп срещу Иванов. Според съдебните органи задържаният Александър Фомин, който е съосновател на строителната компания "Олимпситистрой", е заподозрян в плащането на подкупи на Тимур Иванов, както и на Сергей Бородин, близък сътрудник на зам.-министъра, който също е в ареста.

Съдебните органи съобщиха в изявление, че Фомин е заподозрян в "извършването на услуги" за Иванов, Бородин и други под формата материали, труд и услуги, свързани с жилищни ремонти. "Фомин и други лица, действайки също като организирана престъпна група, са предложили на Иванов да приеме голям подкуп под формата на незаконно оказване на услуги, свързани със строителни ремонти", се казва в изявлението.

Избухналият скандал е най-големият от години в руското министерство на отбраната и е силен удар по реномето на министъра на отбраната Сергей Шойгу, посочва Ройтерс. 

Защо руските тайни служби, които уж са следили Иванов вече от пет години, изведнъж решават точно сега да го арестуват, пък пита в своя статия Иван Преображенски - автор на рубрика за руската редакция на "Дойче Веле". Според него "няма съмнение, че за да бъде арестуван заместник-министърът на отбраната, когато върви пълномащабна война срещу Украйна, е необходимо прякото нареждане на президента Владимир Путин, който наскоро си запази поста след псевдоизборите през март". 

Александър Фомин, съосновател на строителната компания "Олимпситистрой"

Снимка: БТА/Basmanny District Court press service via AP

Малко вероятно е нареждането за този арест да идва от министъра на отбраната Сергей Шойгу, защото Иванов е негово доверено лице още от 2012 година. Тъкмо напротив, арестът на Иванов отслабва самия Шойгу, най-малкото защото този заместник-министър е отговарял за цялото военно строителство и за голяма част от снабдяването на руската армия. Има признаци обаче, че Шойгу не контролира изцяло собственото си министерство, пише още Преображенски. 

Той се спира на факта, че около ареста е вдигнат шум, вместо просто Иванов да не бъде назначен отново на поста, например. "Като добавим и още непотвърдените слухове, че ще го обвинят в държавна измяна, всичко прилича на ясен сигнал към онези, които смятат, че дейността му е била вредна на руската армия. Очевидно и Кремъл споделя това мнение", добавя авторът. 

Той описва Тимур Иванов така: "Човекът, който се водеше като особено ефикасен мениджър, успял да снабди Крим с прясна вода в най-кратки срокове преди войната, човекът, който демонстративно харчи с широка ръка и почива в скъпи чуждестранни курорти, а бившата му съпруга и децата им придобиха израелско гражданство - този човек открай време се радва на искрена омраза сред фронтовите офицери. Твърди се, че покойният Евгени Пригожин е говорел за Иванов като за крадец". 

Според Преображенски в очите на значителна част от руските военни Иванов може да се превърне в събирателен образ на вредителите: "Защото вредителят е дори по-лош от предателя. Той е виновен за всичко: от липсата на снаряди и развалените консерви, та чак до непревзетите градове и изгубеното оборудване". Тимур Иванов създава допълнителна мотивация на много руски военни. Това за тях е отлична новина, която по щастливо стечение на обстоятелствата се появява тъкмо в навечерието на очакваното голямо настъпление в Украйна към началото на лятото, се казва още в статията, озаглавена "Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това". 

Преображенски отбелязва и че сред конспиративните теории за тези действия на Кремъл се появяват и версии за пряк удар срещу Шойгу или за война между различните кремълски кланове, които обаче той по-скоро отхвърля като възможни.