Язовирна стена се скъса в град Орск, в руската Оренбургска област. Започна евакуация на местните жители, съобщи пред ТАСС представител на руските аварийно-спасителни служби.

Според постъпващата информация до четири хиляди жилищни сгради, обитавани от около десет хиляди души в предградията на наброяващия 230 000 души Орск, може да бъдат наводнени в резултат на скъсването на язовирната стена.

"В Орск имаше скъсване на язовирна стена. Жителите на града се евакуират от домовете, намиращи се в зоната, останала под вода", каза събеседникът на ТАСС.

Разположената в региона на планината Урал Оренбургска област, част от която е и Орск, и съседните райони на Казахастан през последните дни пострадаха от наводнения, отбелязват Ройтерс и БТА. Руските власти са определили шест места за евакуация на жителите на Орск, който се намира близо до границата с Казахстан, на 1800 километра източно от руската столица Москва.

Кадри в приложението "Телеграм", чиято достоверност не може да бъде гарантирана от Ройтерс, показва вода, бликаща от пробив в ниска язовирна стена. В Оренбургска област е обявено извънредно положение, заяви руското Министерство на извънредните ситуации.

В последните дни ведомството е съдействало на около 3500 души, засегнати от наводнения.