По време на изследвания на Марс те случайно са се натъкнали на необичайно ярко бяло парче почва, изключително богато на кварц. То ги кара да смятат, че някога на червената планета е имало вода и условия за живот.
Стивън Скуайърс от университета Корнел и екипът му карали марсохода си “Спирит” назад, когато попаднали на особената почва. След като изследвали пробите, учените били изумени от високото съдържание на кварц. "Това беше огромна изненада за нас, защото такава почва се намира само на места, наподобяващи горещи извори. Това ни подсказа, че някога на Марс е имало много различна среда от днешната, която е суха и студена", разказва Скуайърс, предаде БНТ. Експертите подчертават, че на Земята горещите извори изобилстват от бактерии. Въпреки това те не се наемат да правят прибързани изводи."Ние не знаем със сигурност дали е имало живот на Марс, но знаем, че кварцовият слой е доказателство, че е имало условия, подходящи за живот", допълва Скуайърс. Според изследователите на планетата е имало и вода. Те обаче са решени да научат много повече за нея с помощта на съвременната технология. Следващата стъпка ще бъде да се разбере каква е била околната среда едно време и за какви форми на живот е била подходяща тя.
Марс е четвъртата планета от Слънцето в Слънчевата система. Тя носи името на бога на войната от римската митология Марс поради факта, че изглежда червена на нощното небе. По тази причина е наричана още „Червената планета“. Марс има два естествени спътника - Фобос и Деймос, които са малки по размери, с неправилна форма и за които се счита, че са прихванати от гравитацията на планетата астероиди. Обща повърхност на Марс е почти толкова голяма, колкото общата площ на земните континенти, а масата му е 10 пъти по-малка от земната. Денят на Марс е с продължителност, близка до тази на земния — 24 часа, 39 минути и 35,244 секунди.