Полша делегира 43-ма служители на граничната охрана в помощ на полицията в Унгария за защита на външната граница на Европейския съюз във връзка с мигрантската криза, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Територията, на която те ще действат, обхваща 20-километрова зона от унгарско-сръбската граница навътре в Унгария. Общата операция ще се ръководи от унгарската полиция.

Задачата на полските граничари ще бъде противодействие на нелегалното пресичане на границата, наблюдение и предаване на информация на унгарската страна. Те ще помагат и за осигуряването на обществения ред в техния участък. Полските граничари ще останат там един месец - до 5 декември. 

Призив от ЕС към Г-20

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, се обърнаха със съвместно писмо към лидерите на страните от Г-20 - най-развитите икономически държави в света - с призив и те да се включат в решаването на кризата с бежанците, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Поводът е, че на 15 и 16 ноември Г-20 се събира на среща на върха в турския курорт Анталия. В дневния ѝ ред фигурират теми като икономическото и данъчното сътрудничество, търговията и климатичните промени.

Но Туск и Юнкер настояват в обсъжданията да се включи и бежанският проблем.

"Г-20 трябва да е на висотата на предизвикателствата и да даде координиран и иновационен отговор на тази криза, да признае глобалния ѝ характер и икономическите ѝ последствия, да засили международната солидарност в подкрепа на бежанците", пишат в писмото си ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия.

Двамата подчертават още, че Г-20 има специалната отговорност да гарантира, че международните организации, подпомагащи бежанците, разполагат с необходимите финансови средства за това.

ЕС досега се е ангажирал с 2,3 милиарда. евро в помощ на мигрантите.