Причина за фалстарта стана това, че Азис не е получил копие от обвинителния акт в законния 7-дневен срок, предаде БТА.
Според наблюдаващия прокурор Пламен Георгиев обаче, подсъдимият умишлено е заблудил съдебните власти, като им е дал неактуални данни за мястото, където живее. Така Азис бил намерен на новия адрес едва преди 6 дни, съобщи Mediapool.

Кметът на Кърджали е подсъдим за опит за измама. Според прокуратурата Хасан Азис е направил опит да набави имотна облага за фирма "Устра холдинг", като това е можело да причини огромни вреди на държавата. В обвинителния акт се твърди, че от 23 януари до 19 юни 2009 г. Азис е изпратил писма до министерството на регионалното развитие относно цената на имот, собственост на фирмата "Устра холдинг".
Според прокуратурата чрез тези писма кметът се е опитал да заблуди бившите министри на регионалното развитие и благоустройството и на финансите Асен Гагаузов и Пламен Орешарски, че цената на имота е близо 9 милиона лева, като действителната цена е малко над 800 000 лева. Хасан Азис изискал милионите да бъдат заплатени като обезщетение на собственика на земята на "Устра холдинг".

Софийският районен съд днес не прие гражданския иск на министерството за 8 млн. лева, тъй като според съда реално не са настъпили вреди на държавата.

Преди заседанието пред входа се оформи голяма опашка от негови съграждани, дошли да го подкрепят по време на процеса, предаде БНР. Освен с два автобуса, единият от които шофиран лично от Азис, граждани на Кърджали са пристигнали с личните си автомобили. Сред тях беше и местният мюфтия Бейхан Мехмед.

На страната на Азис застана и православният свещеник от района отец Петър, който обясни, че вярата не трябва да бъде водеща в процеса, тъй като той е кмет не само на мюсюлмани, а и на християни, цитира го Дарик радио.

"Тези хора, които идват и ще идват от Кърджали, идват по собствена воля, със собствени средства, платиха си по 10 лева за билет. Не оказваме никакъв натиск върху съда. Аз настоявам, за да няма такива съмнения за политическо намерение, делото да не се провежда в София, а в Кърджали", коментира по-рано кметът пред БНТ.

"Аз днес идвам с голямо желание на това дело поради две причини. Много голяма част от хората в Кърджали ме подкрепят. На второ място и за нас е много важно истината за "Водното огледало" да излезе наяве", заяви още той.

По думите му делото е политическо.
"На първо място едно досъдебно разследване, което е приключило на 25 март 2010 г., събрани са доказателствата, разпитани са свидетелите, предполага, че след 25 март е можело да започне. Какво налага 14 месеца да не започва делото, а да се изчака 4 месеца преди местните избори?", заяви Азис, цитиран от БГНЕС.

Той попита как така министърът на вътрешните работи е чел в парламента част от обвинението срещу него: "Откъде има тези документи? Питаме се няма ли разделение между съдебна и изпълнителна власт?".

Ако вината му бъде призната от съда, той може да бъде осъден на между 1 и 8 години затвор.
Следващото заседание по делото бе насрочено за 29 юни.

Последна актуализация в 13 ч.