Вестникът разсъждава за уверенията на руския лидер по време на т. нар. "Кримска пролет", когато твърдеше, че на полуострова няма руски войски, и сега, когато призна точно обратното.

Филмът "Крим. Пътят към родината" >>>


"Днес Путин казва, че Русия не участва в конфликта в Донбас. Доколко верни са тези твърдения. В момента в центъра на вниманието както на Русия, така и на всички заинтересовани световни играчи, вече не е Крим, а Донбас", пише авторът на статията Станислав Минин, цитиран от Би Би Си.

Става дума за регион на Украйна, повечето от чиито жители смятат руския за свой роден език.
Те не подкрепиха Майдана и властта в Киев, на която се противопоставиха с оръжие, избраха свои парламентарни структури и чрез тях заявиха, че искат да влязат в Руската федерация.

Според "Независимая газета" процесът на мирно уреждане в Донбас може да помръдне от мъртвата точка само ако между страните посредници (Русия, Германия и Франция) се създаде поне минимално доверие.

Ако Москва е заинтересована да започне да се създава такава атмосфера, то излъчването на филма "Крим. Пътят към родината" с откровенията на Путин за "възпитаните хора" със сигурност не е най-добрият начин да се постигне това, коментира вестникът.

Филмът е елемент от пропагандна кампания и като такъв е правен за вътрешно потребление. Очевидно е обаче, че на Запад не пропускат подобни изказвания на руската власт и открояват в тях важни послания", пише "Независимая газета".

Може ли да се вярва на руските власти - било то на президента Путин, или на някой друг - ако те твърдят, че в Донбас няма никакви руски военни и никаква руска техника, пита вестникът.

Може ли да се вярна на Кремъл, ако той заявява, че не може императивно да въздейства на опълченците, че е страничен наблюдател и влияе на ситуацията само донякъде?
За Запада посланието на филма на Андрей Кондрашов е точно това - че е трудно да се вярва. Никой не може да гарантира на Франсоа Оланд и Ангела Меркел, че след година или две няма да видят филм, наречен "Как спасявахме Донбас", в който представители на руската власт няма да споделят нови откровения и да признаят ролята си в съдбата на Донецк и Луганск и т. н., отбелязва "Независимая газета".

С филма "Крим. Пътят към родината" Владимир Путин обозначи нов етап и равнище на самоизолация на Русия, пише вестник "Ведомости" в редакционен коментар.

"Човекът, който сам е върнал на Русия Крим, може да не обръща внимание на това, което му се подвиква от другата страна на океана. Сигналът към Запада най-малкото е следният: ще стигнем докрай, защитавайки Крим. А като максимум: изобщо не ни пука какво е вашето мнение", посочва ежедневникът.

Според "Ведомости" пиарите на Путин явно искат да използват рекордния рейтинг на президента, за да утвърдят сред народа ролята му на герой.

Това може да означава нов кръг от мобилизиране на електората. Защо обаче, пита "Ведомости". Или за "напрегнат мирен труд, за да се произведат заместители на всички вносни стоки, или за правилно възприемане на някаква нова славна спецоперация", обобщава изданието.