В трейлър на документалния филм на Андрей Кондрашов, наречен "Крим. Пътят към родината" ("Крым. Путь на Родину"), Путин говори открито за противоречивото завземане на Крим от Москва, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Филмът е на държавната телевизия „Россия-1“.

Това е първият случай, когато президентът на Русия разкрива подробности за решението на Москва да превземе полуострова, който е част от Украйна.

Руският лидер разказва за среща с шефовете на силите за сигурност, фокусирана как да спасят сваления украински президент Виктор Янукович, който избяга след прозападния уличен бунт в Киев.

"Поканих в Кремъл ръководителите на нашите специални служби, министерство на отбраната, поставих и задачата за спасяването живота на президента на Украйна – или просто щяха да го унищожат“, спомня си Путин.

Тогава още президент, Виктор Янукович пътува към Крим. „Когато той се обаждаше, нашите служби за радионаблюдение започваха да направляват кортежа му“, продължава разказа си той.
Броени километри преди подготвената засада Янукович е евакуиран. Във филма е включена сцена с пресъздаването на този момент, пише "Росийская газета", цитирана от "Фокус".

„Това беше между 22-ри и 23-ти февруари, приключихме около 7 часа сутринта. На раздяла казах на всички колеги – трябва да започнем работа по връщането на Крим в състава на Русия. Защото ние не можем да захвърлим тази територия и тези хора, които живеят там, на произвола на съдбата, под валяка на националистите“, казва Путин.
 
Държавният глава подчертава, че „ще го правим само ако сме абсолютно сигурни, че това го искат самите хора, които живеят в Крим“.

Вижте видео >>>

Четири дни след срещата през февруари миналата година, неидентифицирани войници окупираха местния парламент в Крим и депутатите набързо избраха ново правителство.

След това на 18 март украинската област бе официално анексирана от Москва, което предизвика гневна реакция по света.

Военната операция първоначално бе пазена в тайна и въпреки все по-очевидните действия на руските сили без опознавателни знаци в Крим, Москва настояваше, че единствено местни жители участват в бунта.
По-късно Кремъл призна, че стои зад заграбването на властта.

В трейлъра на документалния филм Путин твърди още, че руската армия е била готова да навлезе със сила в източноукраинския град Донецк, за да спаси Янукович – силно корумпирана, но лоялна на Москва фигура, на когото се приписват заслуги за задържането на Украйна в сферата на влияние на Русия.

По-късно Янукович се появи в южния руски град Ростов и оттогава не се е връщал в Украйна. Интерпол го обяви за издирване.

В трейлъра, наситен с драматична музика, звучат думите на Путин, че Крим ще бъде завинаги част от Русия.
От клипа по тв канала "Россия-1" не става ясно кога ще бъде излъчен целият филм, като се отбелязва само, че това ще стане "много скоро".

Над 6000 души са загинали в сраженията между украинските правителствени сили и тежковъоръжените сепаратистки милиции с укрепление в Донецк и подкрепяни от Русия, според западните правителства, макар Москва да отрича това твърдение, добавя АФП.

Миналата седмица руското министерство на отбраната обяви, че са започнали големи военни маневри в южни райони на Русия и в спорни територии отвъд границите й. В ученията, които ще продължат до 10 април, участват над 2000 войници от подразделения за ПВО и 500 вида въоръжение.

Маневрите преминават на територията на Южния и Севернокавказкия федерален окръг, както и в руските бази в Армения, отцепилите се от Грузия Абхазия и Южна Осетия, и откъснатия през миналата година от Украйна Кримски полуостров.

"Европа засега не е готова да засили санкциите срещу Русия въпреки продължаващите провокации на руския президент Владимир Путин", заяви междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за в. "Ню Йорк таймс".