73-годишният Борис Гуджунов в момента е настанен в Александровска болница, след като здравословното му състояние се влошило след прекаран инфаркт.

Изпълнителят е един от малцината оцелели в самолетната катастрофа на 21 декември 1971 г., при която загива Паша Христова. От преживения стрес обаче Гуджунов развива тежка форма на диабет. Сега певецът живее само с инвалидната си пенсия в размер на 220 лева, тъй като не получава такава за прослужено време и стаж. Причината е, че социалистическата Концертна дирекция не е отчитала удръжките и осигуровките от хонорари на много от естрадните звезди на България, включително на Борис Гуджунов, съобщи bTV.

Снимка Гуджунов от последния му концерт през 2009 г. >>

Преди няколко дни певецът сподели в интервю по същата телевизия, че вече не му се живее и няма средства нито за храна, нито за лекарства за тежкия си диабет.

"Аз съм загубил всякаква надежда! Въпреки че пеех в песента "Надежда". "Аз загивам, това е!", казва Гуджунов.

Днес в писмо, изпратено до медиите, той пише:

Не съм си представял, че ще стигна до такова положение да разчитам на помощта на моите приятели. И все пак, по настояване на хората около мен, си позволявам да оставя банкова сметка. Тя е на сина ми Кристиян Борисов Гуджунов, който в момента се грижи най-вече за мен, тъй като съм доста слабо подвижен. Благодарен съм на вниманието и обичта Ви към мен - единствената топлина и Надежда, че все пак съм оставил една добра следа след себе си”.

Ако желаете да помогнете на Борис Гуджунов, можете да го направите, като преведете средства на банкова сметка:

Централна Кооперативна Банка
IBAN: BG81 CECB 9790 10E3 4797 00
BIC: CECBBGSF
Титуляр: Кристиян Борисов Гуджунов

Междувременно министърът на културата Вежди Рашидов обяви пред bTV, че от началото на идната година Борис Гуджунов ще получи максималната пенсия от 700 лева за заслуги в областта на културата.

"Нали се сещате като интелигентни хора, че тази пенсия не е в джоба ми, не бъркам и не я давам веднага, трябват законови промени. Назначил съм ведомствена комисия, до края на декември трябва да бъде приетo”, посочи Рашидов.