Северноатлантическият съвет реши да назначи Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, съобщи пресслужбата на пакта.

Петдесет и седем годишният Рюте трябва да встъпи в длъжност на 1 октомври, заменяйки Йенс Столтенберг, който зае поста през 2014 г. и мандатът му беше подновен четири пъти.

Пътят на Рюте към заемането на поста бе разчистен, след като румънският президент Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си миналата седмица.

В социалната мрежа "Екс" Столтенберг поздрави Рюте и го нарече "истински трансатлантически и силен лидер", търсещ постигането на единодушие. Пожелавам му успех, оставям НАТО в добри ръце, добави Столтенберг, който оглави алианса месеци след като Русия анексира Крим.

Поздравления изрази и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя изрази очакване за допълнително укрепване на връзките между НАТО и ЕС.

Рюте поема НАТО в момент на политическа несигурност и от двете страни на Атлантическия океан и на фона на бушуваща в Европа война. В допълнение към войната в Украйна, на следващия генерален секретар на алианса може да му се наложи да работи с нов американски президент в лицето на Доналд Тръмп, който е силно критичен към ролята на НАТО, ако милиардерът се върне в Белия дом след изборите в САЩ през ноември, отбелязва АФП.