Мисля, че сега вече всички осъзнаваме колко е важна декарбонизацията. Изключително неприятно е да се каже, че в големите отрасли, като производството на текстил и автомобилното производство - не се прави достатъчно. Ние се надяваме, че фирмите се променят и днес реалностите са доста по-лицеприятни. Поставя се ударение върху обучението. Според данните, които получаваме, темата за ESG не се ограничава само до специалистите. 

Това заяви в своя лекция по време на първия ден на най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа" Любомила Йорданова, съосновател и главен изпълнителен директор на Plan A - водещ европейски доставчик на софтуер за отчитане на въглеродни емисии, декарбонизация и ESG.

Тя припомни, че когато през 2017 година е основана компанията Plan A, реалностите са били различни.

"Устойчивостта дори не фигурираше в този контекст. Ние бяхме специалисти, които отговаряхме по темата ESG, но при днешните реалности нещата са различни. Ние разработихме софтуерна платформа, сега работим с големи фирми по света и в България. Нашата цел е освен законодателството, да разберем какво друго помага на фирмите да бъдат устойчиви. Разбира се, възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) - трябва да мислим за планетата. Ще кажа нещо въз основа на своите наблюдение от различни организации, които имат свой собствен дневен ред по отношение на устойчивостта. Мисля, че сега вече всички осъзнаваме колко е важна декарбонизацията. Изключително неприятно е да се каже, че в големите отрасли, като производството на текстил и автомобилното производство - не се прави достатъчно. Но ние се надяваме, че фирмите се променят", добави Йорданова.

Тя даде пример и за икономическата цена на декарбонизацията.

"Ние работим с много текстилни предприятия, като за тях са важни доставката и транспортът, защото всичко, което те правят, не винаги е в услуга на екологията. Компаниите трябва да са наясно какво означава да се декарбонизират. Има много решения от десетилетия, но трябва да се намерят икономически полезни решения", изтъкна директорът на Plan A.  

По думите й в момента нещата стоят различно, тъй като базата данни, свързани с ESG, е по-голяма и дава възможност за сравнение на различно ниво.

"Това означава да се събират голямо количество данни, имаме много информация и имаме опростена версия на проекта, която дава възможност той да се използва от по-малките компании. Виждаме, че фирмите осъзнават своята отговорност и си дават сметка, че данните могат да имат пряко отражение върху тяхната икономическа стойност. Когато човек гледа финансовите документи винаги го интересуват разходите и приходите. Разходите за отговорна дейност и опазване на планетата трябва да бъдат разглеждани като начини, които да ни накарат да помислим как да намалим потреблението", заключи Любомила Йорданова, чието изказване бе част от панела "Прилагане на ESG за устойчив бизнес".  

Дискусиите от първия ден от Green Transition Forum 4.0 са с фокус върху зеленото финансиране, земеделието, транспорта, климата, декарбонизацията и ESG. 


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.