Гражданите на Русия гласуват в последния ден на референдума за промени в конституцията, които ще дадат възможност на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 г., предаде Франс прес.

За да се насърчи избирателната активност, днес е неработен ден в страната, паркирането в Москва през деня е безплатно, освен това за гласуващите в столицата има томбола, наречена "Милион награди".

Томболата е обща програма на московските власти, столичната Търговско-промишлена палата и бизнеса и в нея може да се включи всеки московчанин, отишъл до гласува. Награди се теглят ежедневно от 25 юни. Последното теглене ще е утре в ранния следобед. Участниците могат да получат между 1000 и 4000 наградни точки (една точка има стойност една рубла) и да ги размени за отстъпки и бонуси, предоставяни от партньорите в програмата - големи търговски вериги, кафенета и ресторанти, посочва ТАСС. Общият размер на наградния фонд е 144 млн. долара

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че президентът не възнамерява да се възползва от томболата.

По-първоначални данни на руските агенции Интерфакс и РИА Новости, цитирани от Ройтерс, около 73 процента от руските избиратели са подкрепили конституционните промени.

Член на изборната комисия, вдясно, проверява температурата на избирателя в Москва

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки >>

По данни на ЦИК към 14,30 ч. московско (и българско) време избирателната активност е била малко над 60 процента, съобщи ТАСС. Най-висока активност се наблюдава в Тува, Чеченската република и Кемеровска област, а най-ниска - в Карелия и Мурманска област.

Московканча гласува на референдума

Снимка: АР/БТА

Руснаците гласуват само с "да" или "не" за серия от конституционни поправки, които ще позволят на президента Владимир Путин да остане на власт през следващите 16 години. Това е най-големия пакет с промени в руската конституция след нейното приемане през 1993 г., предшествано от разпадането на Съветския съюз. които ще позволят на президента Владимир Путин да остане на власт през следващите 16 години. 

Избирателна секция във Волгоград, бивши Сталинград

Снимка: АР/БТА

Референдумът цели да осигури демократично легитимиране на пакета, който вече бе одобрен по-рано тази година от парламента на Русия и подписан от Путин, отбелязва ДПА.

Изборна секция в Грозни

Снимка: АР/БТА

Оставане на власт

Шейсет и седем годишният Путин е на власт като президент или премиер от две десетилетия. Той е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин. Путин изкара два четиригодишни мандата като президент от 2000 до 2008 г. съгласно конституционната разпоредба за два последователни мандата. След това той стана премиер за четири години - период, през който конституцията бе променена и президентският мандат бе удължен до шест години. През 2012 г. Путин отново бе избран за президент, а през 2018 г. бе преизбран.

Сегашните конституционни промени правят възможно той да се кандидатира за преизбиране още два пъти, което евентуално ще му позволи да остане ръководител на страната, докато навърши 83 години. Думата "последователни" е изпусната от условието за ограничаване на мандатите, така че наследникът на Путин ще може да заема поста най-много два мандата.

Засилване на контрола на Путин

Поправките ще засилят правомощията на законодателната власт, която сега се контролира от вярната на Путин партия "Единна Русия", и на практика не позволяват на двама видни политици от опозицията да се кандидатират за президент. Съгласно реформата всеки кандидат за поста трябва да е живял в страната през последните 25 години. Това по същество спира Алексей Навални, учил в Йейлския университет в САЩ преди десет години, и Михаил Ходорковски, който понастоящем живее в чужбина.

Навални, който е оглавявал няколко протестни движения в Русия и за когото се смята, че е най-яростният опонент на Путин, отхвърли конституционните поправки. "Става толкова интересно. Настоящата конституция гарантира, че аз мога да участвам в президентски избори, а Путин - със сигурност не", написа той в ироничен коментар.

Жена държи плакат с надпис "1 юли. Бойкот на измененията на Путин" протестира на площад "Дворец" в Санкт Петербург

Снимка: АР/БТА

Стабилност

Според национални проучвания на двете най-големи социологически агенции в Русия се очаква референдумът да бъде успешен. Путин си е създал репутацията на гарант на стабилността на руската държава в констраст с икономическите и политическите турбуленции по време на постсъветския период през 90-те години на миналия век, преди той да дойде на власт. "Хората гласуват по-скоро равнодушно за стабилност", каза за ДПА руският политолог Ана Арутунян - автор на биографията "Мистиката на Путин".

Подготовка за броене на бюлетините в източносибирския град Чита

Снимка: АР/БТА

Популярни мерки

Поправките включват популярни мерки като фиксиране на минимална работна заплата и пенсия, основани на разходите за живот, което се очаква да подслади сделката за много избиратели.

Жена прави селфи, преди да подаде бюлетината си в избирателна секция с портрети на руския президент Владимир Путин чеченския регионален лидер Рамзан Кадиров в Грозни

Снимка: АР/БТА

Гей браковете и Бог

Поправките вписват в конституцията на Русия забрана на гей браковете, както и позоваване на вярата в Бога - забележително отдалечаване от атеистичната доктрина на Съветския съюз.

Повлиян от силната Руска православна църква, Путин с подписано от него през 2013 г. законодателство забрани на еднополовите двойки да осиновяват деца и криминализира публичното одобрение на хомосексуалните връзки.

Вотът в Москва

Снимка: АР/БТА