Общо 314 авиационни бомби от Втората световна война бяха открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина, съобщава в. "Катимерини".

Боеприпасите, произведени в Германия, са били открити на дълбочина два метра под бивш социален клуб, детски градини и спортни съоръжения, построени на това място за Олимпийските игри в Атина през 2004 г., съобщи кметът на Елиникон-Аргируполи Янис Константинос, който публично благодари на сапьорите, участвали в обезвреждане на бомбите.

"За щастие не възникнаха експлозии или инциденти. Озадачаващо е как цяло летище и многобройни общински и граждански авиационни съоръжения са работили в такова минно поле", добави той.

Обезвреждането на бомбите е предприето от Отряда за разминиране на гръцката армия (TENX), предаде БТА.

Международното летище Елиникон с площ три пъти по-галяма от Монако беше затворено през 2001 г., когато беше построено новото летище на Атина "Евангелос Венизелос". Голяма част от района беше превърната в стадион и спортни съоръжения за Олимпийските игри през 2004 г.

В момента там се осъществява мащабен проект, предвиждащ облагородяване и застрояване на бившето летище - 6200 декара, които ще се превърнат в уникална екосистема, се отбелязва в сайта на проекта. Според в. "Катимерини" общо 2,15 милиарда евро ще бъдат инвестирани в проекта "Елиникон" до 2027 г., когато се очаква новият комплекс да бъде завършен. Той предвижда, заедно с казино, ресторанти и хотели, строителство на вили и апартаменти в 45-етажна кула. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с изглед към морето и близо до Атина вече са продадени.