"Имаме нужда да се погрижим за културата на употребата на образа повече от всичко останало, защото той съставя голяма част от света ни днес", споделя фотографката Боряна Пандова. Тя е и визуален артист, който говори за проблема за манипулираната реалност и размитите граници между фотографията и медиите, които представят реалността на потребителите.

Проблемите на фотографията и визуалното днес са във фокуса на този епизод на подкаста на Dir.bg Trendy.

В книгата на Сюзан Зонтаг "Да гледаш болката на другите" се споменава за феномена "преяждане с жестокост". Той представлява състояние подобно на апатията, при което индивидът не може да реагира на изображения, показващи чужда болка, следствие от пренасищане от такива образи. Подобни проблеми се забелязват и днес по отношение на визуалното съдържание в дигиталното пространство.

Проблемът за културата на филтъра проличава чрез практиката да се снима портрет, когато човекът не приема своята природа на несъвършено същество. Следствие на това потребителите в социалните мрежи често създават идеализирани образи на самите тях, където те се одобряват в създадена от тях реалност, избягвайки фактите и обстоятелствата на истинския живот.

Съвременните филми също могат да се мислят като средство за постигането на ескейпизъм, което представлява форма на бягство от реалността. "Пускаш си филм, за да излъжеш себе си, че преживяваш нещо, като се идентифицираш с героя и получаваш усещане за нещо преживяно", споделя Боряна.

Чуйте целият разговор в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: iStock by Getty Images, колаж: Траяна Генчева, Dir.bg