В Русия стартира днес гласуването за промени в основния закон. Вотът е насрочен с президентски указ за 1 юли, но за удобство и сигурност на гражданите секциите отварят седмица по-рано. Ще работят общо 96 500 секционни комисии, хората ще могат да гласуват и по домовете, а в Москва и Нижегородска област чрез интернет, пише "Росийская газета", цитирани от БТА.

Проектът за поправки в конституцията бе стартиран от Путин през януари. Текст, добавен впоследствие, му дава право на още два мандата след края на сегашния, изтичащ през 2024 година.

Ако реформата бъде приета, 67-годишният държавен лидер би могъл да остане на власт до 2036 година. Освен това се предвижда например актуализиране на пенсиите и минималната заплата, а хетеросексуалният брак се определя като единствена форма на съпружески съюз.

Общоруското гласуване е ново явление за избирателната система на Русия и са въведени специални правила. Ключова разлика са безпрецедентните санитарни мерки, разработени от ЦИК и здравните власти, както и широкото обществено наблюдение, заявява московският официоз.

Наблюдатели изпращат над 1600 най-разнообразни обществени сдружения и 18 партии. Централната база данни включва вече 380 000 имена - "безпрецедентно голяма цифра", а руските общественици смятат да мобилизират общо половин милион наблюдатели, разказва Максим Григориев от Обществената палата на Русия.

Всички секции разполагат с необходимите средства за индивидуална защита от коронавируса, снабдени са с електронни термометри и ако дойде избирател с висока температура, ще трябва да попълни бюлетината в отделно помещение. Секциите редовно ще бъдат проветрявани и дезинфектирани, шефовете на комисиите и наблюдателите ще бдят за опазването на документите по време на санитарните паузи.

Правилата целят да намалят контактите между участниците в плебисцита, да не се допуска струпване на много хора, пише вестникът. "Презастраховахме се (. . .) В никоя страна не са вземани подобни мерки", изтъква шефката на ЦИК Ела Памфилова.

Новите конституционни норми ще влязат в сила, ако половината участници във вота отговорят с "да" на въпроса "Одобрявате ли промените в Конституцията на Руската федерация?". Това е принципната позиция на президента Владимир Путин, инициатор на поправките.

Той неведнъж е подчертавал, че последната дума ще имат гражданите, добавя "Росийская газета".

Още на 10 юни започна предсрочно гласуване на руските кораби, тръгнали на плаване, в полярните станции и труднодостъпните местности. От 15 юни пускат бюлетини руските граждани в чужбина, посочва "Комерсант".

Изданието описва специфични особености на вота в условията на пандемия - гласуващите например ще си показват паспортите от разстояние, което обаче дава възможност да бъдат прочетени данните, и "за кратко ще спускат маските с цел проверка на самоличността им".

"Комерсант" проучи всички искове президентският указ за вота да бъде признат за незаконен, подадени пред Върховния съд на Русия. Съдът сметна, че ищците фактически не оспорват указа, а закона за конституционните промени, одобрен вече от Конституционния съд, и отхвърли всички искове, информира всекидневникът в друг материал.

Приемането на поправките ще премахне риска Русия да се върне към по-ниско равнище на правни гаранции за хората. Особено важни са текстовете със социална насоченост, заявяват пред "Известия" членове на работната група, подготвила промените, и общественици.

Някои поправки са резултат от дългогодишно търсене на баланс между възможностите на руската икономика и исканията на гражданите, отбелязва зам.-министърът на труда Олга Баталина. Промените са от значение и за външнополитическото положение на Русия, твърди всекидневникът. А поправките, засягащи информационните технологии, дават възможност страната да се сдобие с пълноценен дигитален кодекс, казва експертът Наталия Касперская.

Руската ЦИК за пръв път промени правилата, след като играта е вече започнала. За удобство на хората тя разреши вотът да се провежда и по секциите, и под специално изградени навеси край блоковете. По-рано това бе забранено - и независими наблюдатели вече заявяват, че се затруднява дейността им, пише "Независимая газета".

Може би ще последва и забрана за агитация в секциите, предполага вестникът.

Вотът не може да бъде дискредитиран в очите на обществото: който има доверие в гласуването, ще има и занапред, който няма - няма да има, коментира политологът Константин Калачов.

Повечето колебаещи се имат проблеми не толкова с процедурата, колкото със същността на поправките - "но по всичко личи, че Кремъл силно го боли главата за този вот", добавя експертът.

"Новая газета" се пита защо политици и други видни личности в Русия смятат конституционния вот за толкова важен. Изданието помества "хитпарад от странни обяснения", с които "властта, звезди, спортисти и други хора от елитите мотивират необходимостта да гласуват, забравяйки за неприключилата коронавирусна пандемия".

Губернаторът на Омска област Александър Бурков припомня, че според сегашната конституция от 1993 г. "международното право стои по-високо от руските закони. Излиза, че днес живеем под диктовката на чичо Сам (. . .) Стига толкова, връщаме се в периода на Съветския съюз", заявява той.

"За да заработи системата", политическата класа в Русия "трябва да спре да разсъждава кой щял да стане приемник на Путин, кога ще стане това и т. н.", обосновава сенаторът Андрей Клишас предвиденото "нулиране" на президентските мандати.

"Ако говорим за силна Русия, след Путин ще бъде Путин. Всичко, каквото ще става след президента Путин, ще става според заложените от него шаблони", прогнозира председателят на парламента Вячеслав Володин.

"Трябва ни забрана да се отчуждават територии от Русия, че някои хора са готови да разграбят и разпродадат страната", смята граничарят Сергей Евланов, носител на званието Герой на Русия.

Сергей Безруков, актьор и режисьор описва като "подкрепа и опора" за страната включването в конституцията на текст за опазване на руския език.

Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров твърди, че щом в конституцията на Русия бъде "ясно определено съдържанието на брака", това ще пресече "опитите на чуждестранната пропаганда (. . .) да разруши традиционното руско семейство".

"Въпросът опира до нашето физическо оцеляване, тъй като главният спонсор и контролиращ СЗО Бил Гейтс с цел да намали населението на Земята приема програма за чипиране и ваксинация, а оцелелите ще трябва да живеят като безполови роботи в дигитален концлагер" - затова трябва да се промени "цялата американска окупационна конституция" от 1993 г., обяснява Андрей Бушков, бизнесмен от Якутия.

Докато жителите на Русия гласуват за поправки в конституцията, властта отново ще им бръкне в джоба - от 1 юли поскъпват жилищно-комуналните услуги, шофьорите ще вземат книжки, само ако минат за своя сметка на тест за хроничен алкохолизъм, а евтините лекарства ще станат по-малко, забелязва "Свободная преса".