Руският президент Владимир Путин обяви днес, че всенародното гласуване по конституционните реформи ще се състои на 1 юли, след като насрочената първоначално дата 22 април беше отменена заради новия коронавирус, предаде Ройтерс и БТА.

Промените, които руският парламент и Конституционен съд вече одобриха, на практика ще "нулират" президентските мандати на Путин и ще му дадат възможност да управлява още два последователни шестгодишни мандата до 2036 г., ако бъде преизбран.

Държавният глава нареди на губернаторите да съдействат в организирането на гласуването и призова сънародниците си да участват активно в него, посочва ТАСС.

Припомняме, че в началото на март долната камара на руския парламент одобри на трето окончателно четене конституционни поправки, които позволяват на Владимир Путин отново да се кандидатира за президент през 2024 г. Досега това беше невъзможно.

Предложението беше внесено от депутата Валентина Терешкова - първата жена космонавт на СССР.

Промените бяха одобрени от 383-ма депутати в 450-местната Държавна Дума. Никой не гласува против, но 43-мата депутати на Комунистическата партия на Руската федерация се въздържаха.

Ако гражданите на РФ ги подкрепят, държавният глава ще издаде указ за официалното публикуване на конституцията с внесените в нея поправки, в който ще се посочи и датата за встъпването им в сила.

Председателят на Думата Вячеслав Володин каза, че "измененията, които се предлагат, са необходими с оглед на предизвикателствата на днешния ден и на потребностите на обществото".

Той посочи, че до референдума, на който руските граждани трябва окончателно да се произнесат по предложените промени, депутатите ще се срещат със своите избиратели в регионите, за да им разяснят всяка поправка".