Днес светът отбелязва 38-ата годишнина от най-голямото бедствие в историята, причинено от човешка ръка - Чернобилската ядрена авария, написа украинската новинарска агенция Укринформ.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

На 26 април 1986 година, в 1:23 ч. след полунощ местно време, мощна експлозия избухва в трети ядрен реактор на Чернобилската атомна електроцентрала в СССР, на територията на днешна Украйна.

Противопожарните служби се борят без почивка с огъня в електроцентралата до 5:00 ч. сутринта, но като цяло последните тлеещи участъци са обезвредени чак на 10 май, на територията на четвърти реактор, описва трагичните събития Укринформ, предаде БТА.

Агенцията припомня, че след експлозията се образува и започва да се движи радиоактивен облак, а в първите дни след аварията населението на територията в радиус от 10 километра около Чернобилската АЕЦ е евакуирано.

Снимка: Верховна Рада України

 Впоследствие зоната за евакуация е разширена до 30 километра.

Снимка: AP/БТА

Радиоактивното замърсяване е засегнало 2293 населени места в Украйна, в които са живеели над 2,6 милиона души, посочва Укринформ, като допълва, че в резултат от бедствието са спрени земеделските дейности на повече от 5 милиона хектара обработваема площ.

От 2004 г. насам 26 април е Международен ден в памет на жертвите на радиационните аварии и катастрофи. От 2017 г. денят се отбелязва като Международен ден в памет на Чернобилската катастрофа.

В резултат от аварията в Чернобилската АЕЦ от радиоактивно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа с обща площ от 207 500 кв. км, от които близо 60 000 кв. км се намират извън пределите на бившия СССР.

Чернобилсакта АЕЦ е окончателно затворена на 15 декември 2000 г.

Снимка: iStock by Getty Images