Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че в страната му са разположени "няколко десетки" руски тактически ядрени оръжия, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е резултат от споразумение, обявено миналата година от Лукашенко и руския президент Владимир Путин.

През юни миналата година Беларус обяви, че е започнал да приема руските оръжия, като това е първият случай, в който Русия разполага ядрени ракети в чужда държава от съветската епоха насам.

По-рано днес Лукашенко коментира, че на украинската фронтова линия е настъпила патова ситуация и условията дават възможност за започване на мирни преговори, като уточни, че предварителните текстове, обсъдени между руски и украински официални лица в Турция в първите седмици на войната, могат да послужат като отправна точка за преговорите.

ТАСС цитира думите на Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, че може да настъпи "апокалипсис", ако Русия използва ядрено оръжие в отговор на действията на Запада. Москва неведнъж е предупреждавала, че подкрепата на Запада за Украйна го поставя в директна конфронтация с Русия, което може да доведе до ядрен конфликт.

Лукашенко заяви също, че около 120 000 украински военнослужещи са били разположени в близост до границата на Беларус като уточни, че вероятността от инциденти е доста висока.

Песков: Ракетите от САЩ за Украйна няма да променят изхода на войната

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че доставките на американски ракетни системи АТАКМС с увеличен обсег за Киев няма да променят изхода от войната, а ще създадат повече проблеми за самата Украйна, предаде Ройтерс.

През последните седмици САЩ тайно са доставили ракети с увеличен обсег на Украйна, която досега ги е използвала два пъти, заяви вчера американски официален представител. Ракетите са използвани за първи път на 17 април срещу руско летище в Крим, което се намира на около 165 км от украинската фронтова линия, уточни той.

"САЩ са пряко въвлечени в този конфликт. Те следват пътя на увеличаване на оперативния обсег на оръжейните системи, които доставят", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. "Това няма да промени фундаментално резултата от специалната военна операция. Ние ще постигнем целта си. Но това ще доведе до повече проблеми за самата Украйна", добави той.

Въпросът дали да се изпратят ракетни системи (АТАКМС) с обсег до 300 км беше предмет на дебати в администрацията на американския президент Джо Байдън в продължение на месеци, припомня Ройтерс.

АТАКМС със среден обсег на действие бяха доставени през септември миналата година, отбелязва агенцията.