Административният съд в София проведе заседание по делото за оспорения резултат на изборите в столицата. Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на местния вот за кмет на града през 2023 г., предаде БТА.

По искане на страните днес бе назначена допълнителна техническа експертиза относно машинния вот. Делото ще продължи на 7 юни.

Досега експертизата по делото установи незначителни разлики между броя на бюлетините от машините и резултата, който устройствата отчитат. Двама експерти няколко месеца сравняваха резултатите от втория тур на местния вот в София, записани на флаш паметите на машините, от една страна и от друга - броя на разпечатаните от тях хартиени бюлетини.

Според заключението Васил Терзиев получава няколко стотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени.

По време на заседанието днес стана известно, че над 50 хиляди лева ще бъдат изплатени на двете вещи лица по делото за работата им по изготвянето на експертизите.

Процесуалните представители на Васил Терзиев и коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София" - Александра Стеркова и Жулиета Мандажиева, отказаха да коментират съдбата на делото, ако Григорова бъде избрана на народен представител, предаде БНР.

"7 юни ще бъде последния ден от кампанията. 8-ми юни е ден за размисъл, което означава, че изключително много трябва да се съобразим с това и да не позволяваме делото да излезе извън правната рамка и да не се превръща в политически процес", предупреди Александра Стеркова.

"Бихме искали да припомним, че дотук всички данни от експертизата показват, че именно Васил Терзиев е ощетен с гласове, но това дело продължава, което разбира се, съдът е длъжен да направи, докато се поддържа жалбата, но дотук всички данни показват, че ощетяването е в полза на Васил Терзиев. Той е ощетеният", каза Жулиета Мандажиева.