Почти 1900 журналисти участваха в тазгодишната голяма пресконференция на руския президент Владимир Путин, провела се в Центъра за международна търговия в Москва, и продължила 4 часа и 18 минути, предадоха световните агенции.

Путинй отговори на въпросите на 57 журналисти - близо до рекорда от 2008 г., когато неговата пресконференция продължи 4 часа и 40 минути.

Повечето присъстващи репортери представляваха регионални медии от Русия, но имаше и много журналисти от федерални и чуждестранни средства за масова информация.

Путин винаги се подготвя предварително за този вид общуване с медиите. И този път, както разказа говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, няколко дни преди пресконференцията държавният глава е разговарял с министрите, вицепремиерите и с шефове на федерални агенции, за да актуализира информацията за социално-икономическото положение в страната, предаде ТАСС.

Путин се среща с журналисти на подобни големи пресконференции всяка година от 2001 г. досега с изключение на периода от 2008 до 2012 г., когато бе премиер на Русия. През последните години този вид мащабни прояви се организират през декември и фактически се прави равносметка за годината.

Много журналисти издигаха лозунги и плакати по време на пресконференцията, като така искаха да привлекат вниманието на президента. Специално внимание агенциите отделиха на българина Атанас Стефанов от "Булпрес", който прекъсна журналистически въпрос, издигна православна икона и макар и без микрофон обяви, че държи в ръцете си подарък за Путин с образа на Св. Иван Рилски, тъй като той е покровител на народите на Русия и България.

Ето някои от по-важните теми, засегнати на пресконференцията.

Ще има ли мир в Донбас

Украинските лидери трябва да разговарят директно с подкрепяния от Москва сепаратистки район на Донбас, за да бъде възстановен мирът в Източна Украйна, каза Владимир Путин. Той изключи всякаква възможност за ревизия на Минските мирни споразумения от 2015 г. и изрази желание разговорите в т.нар. Нормандски формат да продължат.

Путин отново отхвърли обвиненията за руска военна намеса в конфликта. Отговаряйки на въпрос на украински журналист за необходимостта в процеса на уреждането на конфликта да бъдат изтеглени от Източна Украйна всички чужди войски и наемници, Путин отбеляза, че "там няма чуждестранни войски". "Там има местна милиция, местни сили за самоотбрана. Те са съставени от местни жители". А що се отнася до наемници, според него такива в Донбас наистина има. "Там има французи и немци, които воюват и за едната, и за другата страна. Дайте да изясним този въпрос, но искам да подчертая, че те не съставляват основата на тези въоръжени формирования", подчерта руският президент.

Тежката артилерия, която използват сепаратистите, е "тяхна бойна техника", каза той, без да обясни как са се сдобили с нея.

Украйна трябва да продължи да спазва ангажимента си за изтегляне от разделителните линии, добави президентът. Той обвини западните страни, че нанасят сериозни удари на Украйна, а обвиняват Русия, и даде пример с транзита на руски газ. "(САЩ) казват, че искат да помогнат на Украйна да запази транзита (на газ). Но аз току-що казах на колегата си от Украйна, че самите ние искаме да запазим транзита, ние при всички случаи сме заинтересовани от това. Ако искаха да помогнат, по-добре да бяха дали пари", каза Путин.

Газ през Украйна ще има

Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна, макар че този маршрут ще й струва повече, каза руският президент. Основният въпрос е за обема и сроковете на доставките, за които да бъде сключен транзитният договор, допълни той.

Въпреки строителството на нови инфраструктурни обекти като "Северен поток-2", "Турски поток", ще запазим транзита през Украйна. Въпросът е в обема на този транзит и сроковете, за които може да се сключи договор, заяви държавният глава.

Русия не се стреми да сключи договор за определено време, за да прекрати после транзита през Украйна, подчерта той.

Това е удобен маршрут. (. . .) Украинският маршрут до Европа е по-дълъг от маршрута през Балтийско море. Той е по-дълъг и по-скъп за нас, но все пак е добър, разработен маршрут до Централна и Южна Европа, каза президентът.

Мисля, че ще постигнем споразумение с Украйна за газа, отбеляза той.

Путин се среща с журналисти на подобни големи пресконференции всяка година от 2001 г. насам с изключение на периода от 2008 до 2012 г., когато бе премиер

Снимка: AP/БТА

Ще има ли затопляне със САЩ

Говорейки за руско-американските отношения, той изрази готовността на Москва да бъде продължен договорът за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, чийто срок изтича скоро, но добави, че засега няма отговор от Вашингтон по този въпрос.

Коментирайки новината, че Конгресът на САЩ е одобрил вчера нови антируски санкции, той каза, че това са "абсолютно неприятелски действия" и увери, че Русия ще даде "огледален" отговор, ако те бъдат въведени. "Това, безусловно, ще окаже влияние на равнището на нашите междудържавни отношения. Ние знаем техния подход, който се свежда до това, че САЩ ще работят с нас само там, където им е интересно и изгодно, и в същото време ще сдържат Русия чрез решения от подобен род. Но и ние, знаейки това, ще постъпваме огледално, и толкова," подчерта Путин.

На 18 декември комисията по външни отношения на американския сенат одобри пакет от  санкции, които нарекоха "санкции от ада", както съобщи руската редакция на "Дойче веле". 17 членове на комисията на контролирания от републиканците сенат гласуваха "за" срещу петима, които се обявиха против тях.

Законопроектът, одобрен от комисията на Сената, се нарича Закон за защита на американската безопасност от агресията на Кремъл от 2019 г. (DASKA). Освен всичко друго, DASKA предвижда налагането на санкции срещу руския държавен дълг и киберсектора, нефтената и газовата индустрия, както и банките, които подпомагат усилията за намеса в чуждестранни избори.

Във връзка със санкциите, конкретно срещу газопровода "Северен поток 2", Путин каза, че Русия ще отговори с реципрочни мерки. Това, разбира се, ще се отрази на нашите междуправителствени отношения, допълни той.

Американският Сенат прие тази седмица бюджета за отбрана, съдържащ санкции срещу изпълнителите на проекта "Северен поток-2", предвиден да доставя руски природен газ до Германия.

"Ние, въпреки всичко, сме заинтересовани от развитието и поддържането на отношенията със САЩ и ще работим за това независимо кой ще бъде в Белия дом и кой контролира двете камари на американския Конгрес", изтъкна руският президент.

Той изрази очакване американският му колега Доналд Тръмп да остане на поста си въпреки решението на Камарата на представителите за импийчмънт срещу него. Според Путин обвиненията срещу Тръмп са измислени и затова "е малко вероятно Сенатът да го отстрани от власт".

Фашизъм и сталинизъм

Путин коментира решението на Европейския парламент да приравни съветския режим с нацисткия и фашисткия, като ги нарече тоталитарни. Според него тоталитаризмът е достоен за осъждане, но СССР не може да бъде приравнен с Третия райх.

"Поставянето на СССР и фашистка Германия на едно и също ниво е връх на цинизма. Това означава, че хората не познават историята, те не могат да четат и пишат. Нека да прочетат документите от онова време, нека да видят как е подписано Мюнхенското споразумение през 1938 г., както казваме, когато лидерите на водещите страни - Великобритания, Франция, подписаха споразумение с Хитлер за разделянето на Чехословакия", отговори Путин.

Изостряне с Германия

Германски журналист попита за убийството на грузинеца в Берлин. Според него в изявленията на Русия и Германия има противоречия по отношение на сътрудничеството между страните. Във връзка с това престъпление двама руски дипломати бяха експулсирани, но не бяха представени аргументи в полза на версията за участие на Москва, отбеляза РИА Новости.

Президентът Путин посочи, че настоящото взаимодействие между Руската федерация и Федерална република Германия в тази област не е достатъчно и призова за развитието му, като подчерта готовността на руската страна.

"Той беше жесток убиец. Само в едно от престъпленията си в Кавказ е убил 98 души. Той участва в организацията на експлозии в метрото в Москва, отговори Путин. "Сътрудничеството трябва да бъде изчерпателно, трябва да бъде двупосочно."

Намеса във вътрешните работи ли е ако хвалим някоя страна

Владимир Путин изрази увереност, че Великобритания иска по-добри икономически връзки с Русия. Той похвали британския премиер Борис Джонсън за това, че по-добре е разбрал настроенията на британското общество за Брекзит от политическите си съперници. Путин изрази увереност, че Джонсън ще осъществи Брекзит и го поздрави за победата на парламентарните избори миналата седмица.

Много журналисти издигаха лозунги и плакати по време на пресконференцията, като така искаха да привлекат внименаитео на президента.

Снимка: AP/БТА

Руският президент подчерта, че изразяването на мнение за събитията във Великобритания по никакъв начин не е намеса във вътрешните работи на тази страна, посочва ТАСС. "Неведнъж сме чували от страна на официални представители на различни държави, включително Великобритания, оценки за това, което става в Русия. Това намеса ли е, или не?", отговори руският лидер на въпрос на британски журналист за "руската намеса". "Вие се изказвате за това, което се случва в нашата страна. Запазваме си правото да постъпваме по същия начин спрямо вас", каза Путин. "Ако смятате това за намеса, продължавайте да мислите в този дух. Но ми се струва, че това няма никаква връзка с каквато и да е намеса", подчерта руският лидер.

Какво да се прави с Беларус

Путин заяви, че не вижда смисъл да предоставя на Беларус отстъпка за природния газ преди проектът за изграждане на по-тесни връзки между двете държави да е напреднал. По този начин руският президент засили натиска върху беларуския си колега Александър Лукашенко, който се оплаква, че Москва го изнудва.

Очаква се Путин да се срещне с Лукашенко утре в Санкт Петербург.

Ще скъса ли Русия с "вечните президенти"

Путин каза днес, че е отворен за възможността да бъде променена руската конституция, включително за предложения да се увеличат правомощията на парламента и да се ограничи броят на президентските мандати, които може да заема един човек, предаде Ройтерс. Според сегашната конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, Путин не може веднага да се кандидатира отново за следващ мандат.

Президентът увери, че е отворен към идеята за конституционна промяна, защото формулировката за поредните мандати "смущава някои политолози и обществени дейци". Той добави обаче, че този въпрос трябва да се обмисли внимателно.

"Едно нещо, което може да бъде променено за тези (президентските) мандати, е да се премахне уточнението за "последователни" (мандати). Вашият покорен слуга вече служи два мандата, след това напусна тази длъжност, и имаше конституционно право да се върне на поста президент, защото това вече не бяха два последователни мандата", напомни той за пътя, който извървя начело на Русия.

По този повод шефката на спонсорирания от държавата руски тв канал RT (Ар Ти) Маргарита Симонян обърна внимание, че това изявление на руския президент, който не казва нищо случайно, е добре премислено и че той всъщност е решил да се оттегли от президентството, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Кой знае коя е причината за климатичните промени

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата. Това заяви днес на годишната си пресконференция в Москва руският президент Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека, предаде Франс прес.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той, цитиран на сайта на московския официоз "Росийская газета".

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът.

В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата, заяви Путин

Снимка: AP/БТА

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин.

Борбата срещу алкохолизма: имаме успехи

Путин отговори на въпроса за мерките за борба с алкохолизма, като каза, че Русия е постигнала успех в тази посока.

"Имаме антиалкохолна кампания. Тя дори не се забелязва от хората. Наскоро се срещнах с представители на немския бизнес в Сочи. Любопитно е, че по отношение на чистия алкохол в Русия днес те консумират по-малко алкохол, отколкото в Германия. Това е резултат от кампанията. Според СЗО, една от причините за увеличаването на продължителността на живота в Русия (а ние достигнахме 73,4 г. продължителност на живота и тя непрекъснато расте) е по-ниската консумация на алкохол", заяви държавният глава.

В същото време той призова да се действа внимателно в областта на административните ограничения и да се оставят хората да избират алкохол, който не е силен.