Атаката в концертната зала "Крокус сити хол" е извършена от ръцете на радикални ислямисти, срещу чиято идеология самият ислямски свят се бори от векове, но Москва се интересува от поръчителя. Това каза руският президент Владимир Путин на съвещание за мерките, които службите предриемат след терористичната атака, предаде РИА Новости.

"Важно е да се отговори на въпроса защо терористите, след тяхното престъпление, са опитали да избягат в Украйна? Кой ги е чакал там?, посочи още той.

На 22 март четирима мъже откриха огън по публиката преди началото на рок концерт в "Крокус сити хол" в град Красногорск в Подмосковието, а след това предизвикаха с взривни вещества и огромен пожар в сградата. Най-малко 137 души загинаха при нападението, а 182 са ранени. Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност на нападението. 

11 души бяха задържани. От тях четирима са заподозрени като преки извършители. Те заедно с още трима души са поставени в предварителния арест.

"Едно нещо е абсолютно ясно: ужасното престъпление, извършено на 22 март в руската столица, е акт на сплашване. И веднага възниква въпросът - кой има полза от него? Това зверство може да бъде само звено от цяла поредица опити на онези, които от 2014 г. водят с нашата страна война, причинена от неонацисткия киевски режим", заяви държавният глава.

Той добави, че нацистите, както е добре известно, "никога не са се притеснявали да използват най-мръсните и нечовешки средства за постигане на целите си".

В изявлението си Владимир Путин отново се въздържа да спомене, че "Ислямска държава" е поела отговорност за атаката. Той не каза също и кой, според него, е поръчал нападението.

Путин отбеляза, че онези, които са планирали атаката, са искали да посеят паника и раздор в руското общество, но вместо това са били посрещнати с единството и решимостта на народа да окаже съпротива на това зло, отбелязва Ройтерс.

Руският президент добави, че въпреки общата болка, скръбта и законното желание за наказване на престъпниците, разследването трябва да се проведе обективно и безпристрастно.

Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин докладва на Путин, че 139 души са били убити при терористичната атака в "Крокус", а също така, че разследването е установило пълната хронология на събитията от престъплението. Извършени са над 200 огледа и претърсвания, при които са иззети над хиляда различни предмети, имащи връзка с разследването. При претърсване в апартамента, в който живеят обвиняемите, освен пръстови отпечатъци, са намерени и фрагменти от плат и инструменти, използвани при подготовката на нападението в концертната зала. В колата на престъпниците са открити пистолет ПМ без патрони и пълнител от автомат "Калашников" с 30 патрона. За всички иззети предмети са назначени 90 съдебни експертизи - балистични, генетични и дактилоскопически, каза шефът на Следствения комитет.

Бастрикин отбеляза, че всички нападатели са задържани на територията на Брянска област по време на преследване по магистралата, водеща в посока руско-украинската граница.

"При извършения оглед на мястото на инцидента са намерени и иззети два автомата АК-74, над 500 патрона, 28 пълнителя с боеприпаси и бутилки с остатъци от бензин. Продължава огледът на местопрестъплението с участието на специалисти, криминалисти и експерти от Следствения комитет на Руската федерация", добави той.

Главният прокурор на Руската федерация Игор Краснов заяви, че е необходимо да се актуализират мерките за безопасност на обекти с голям брой хора и това ще стане в близко бъдеще.

"Мащабът на терористичната атака се оказа многократно по-голям и несравним с разпоредбите на законодателството за сигурност на подобни обекти", подчерта Краснов на съвещанието с руския президент относно ситуацията около терористичната атака.

Главният прокурор обясни, че "паспортът за безопасност на обект трябва да се актуализира най-малко веднъж на всеки три години и, разбира се, промените в терористичните заплахи по отношение на местата за масово събиране на хора са една от причините за актуализирането на този паспорт".

"Паспортът за безопасност на концертната зала "Крокус Сити Хол" е бил одобрен на 17 декември 2018 г., след което не е бил актуализиран и, за съжаление, съществуващите терористични заплахи не са взети под внимание", добави той.

На свой ред Путин подкрепи Краснов, като по този въпрос им предстои нова среща.

Междувременно Басманният съд на Москва в понеделник арестува трима нови обвиняеми -  Аминчон Исломов и двамата му синове -Диловар и  Исраил, по делото за терористичната атака в Крокус. Всички те са родени в в столицата на Таджикистан, Душанбе.  Бащата има разрешение за пребиваване в Русия, а децата му вече са руски граждани. Диловар Исломов е работил като таксиметров шофьор, женен е и има дете. 

Другите четирима, обвинени като преки извършители на атентата, са се признали за виновни, съобщават властите в страната. Те са мъже на възраст между 19 и 32 години и граждани на Таджикистан. Очаква се да бъде поискана максималната присъда - доживотен затвор.

Трети ден хората продължават да оставят цветя и играчки на мястото на атентата в памет на жертвите.  Сред тях бяха и членовете на група "Пикник" - рок бандата, чиито концерт беше белязан от трагедията в петък.