Руски ракетен удар срещу Киев унищожи част от сградата на Държавната академия по декоративни и приложни изкуства и дизайн "Михайло Бойчук", съобщи Укринформ, позовавайки се на украинското Министерство на културата и информационната политика.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

При нападение срещу Киев тази сутрин, в резултат на падащи фрагменти от ракета, изстреляна от Руската федерация, централната част на сградата на Киевската държавна академия по декоративни и приложни изкуства и дизайн "Михайло Бойчук" бе разрушена, по-специално спортната зала, конгресната зала и изложбеният център. На помещенията на факултетите и аудиторията на институцията са нанесени значителни щети", се посочва в съобщението.

Според предварителната информация са били ранени двама души, които са настанени в болница. От министерството допълват, че възможно най-скоро ще бъде направена оценка на щетите и ще бъдат предприети мерки за спешна реконструкция на разрушените обекти.

Няколко експлозии отекнаха в Киев в понеделник сутринта. Военновъздушната отбрана е прехванала две балистични ракети, изстреляни от руските сили към Киев, съобщи командващият на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук. 

Снимка: Володимир Зеленски/Facebook

Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви след днешния руски удар с балистична ракета по Киев, че страната му се нуждае от допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

В пост, публикуван на страницата му във Фейсбук държавният глава благодари на спасителните екипи, полицията и всички служби, участвали в елиминирането на последиците от руския удар от тази сутрин.

Снимка: Володимир Зеленски/Facebook

"Руските терористи изстреляха балистична ракета по Киев. За жалост, пострадаха домове в един обикновен градски квартал. [...] Отломките се разчистват", заяви Зеленски, който също така публикува снимки, показващи последиците от руския удар.

Снимка: Володимир Зеленски/Facebook

"Повтаряме украинското искане за допълнителни системи за противовъздушна отбрана, които да осигурят безопасност за нашите градове и ще спасят животи. Всички ние, които уважаваме и защитаваме живота, трябва да сложим край на този терор", допълни президентът.