Израелски министър ветеран, който се присъедини към правителството на премиера Бенямин Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври, днес заяви, че е подал оставка, защото не бил включен във военния кабинет, предаде Ройтерс.

Гидеон Саар се присъедини към правителството на единството заедно с няколко други членове на опозицията, за да помогне за управлението на войната срещу "Хамас" в Газа.

Напускането на Саар, заедно с още един от неговите съюзници, не се очаква да повлияе на стабилността на правителството на Нетаняху, което все още контролира ясното мнозинство в парламента.

Саар някога беше съперник на Нетаняху в дясното крило на Ликуд, преди да се присъедини към по-центристкия блок, воден от бившия военен министър Бени Ганц. Ганц стана член на по-малочисленя военновременен кабинет, докато Саар беше оставен извън него.

"Не мога да нося отговорност, ако нямам, по моя преценка, реална възможност да повлияя на посоката на политиката. Просто не виждам никаква полза от това", заяви Саар.

Оставката му не беше изненада, доколкото преди десетина дни Саар прекрати партньорството си с Ганц и създаде отделен десноцентристки блок в парламента.

В същото време докладчик на ООН обвини Израел в извършване на няколко акта на геноцид в Газа, предаде Франс прес.

Тези обвинения бяха отправени от специалния докладчик на световната организация, отговаряща за палестинските територии Франческа Албанезе. Тя заяви, че има разумни мотиви да се вярва, че Израел е извършил няколко акта на геноцид. Тези обвинения Албанезе отправи в публикуван днес доклад. В него се говори и за етническо прочистване.

"Естеството и смазващите мащаби на израелската офанзива в Газа и опустошителните условия на живот, които тя предизвика, навеждат на мисълта за намерение да се унищожат физически палестинците в качеството им на група", казва Франческа Албанезе в доклада, който ще представи утре в Съвета за правата на човека в Женева.

Докладът е озаглавен "Анатомия на един геноцид" и в него се заключава, че има разумни мотиви да се вярва, че "прагът, индикиращ, че са били извършени актове на геноцид срещу палестинците в Газа е достигнат".

В изводите си Албанезе посочва три акта на геноцид - убийство на членове на една група, сериозни накърнявания на физическия и менталния интегритет на тази група и нарочното подлагане на групата на условия на съществуване, които биха довели до нейното пълно или частично унищожаване.

Това са три от петте акта на геноцид, фигуриращи в Конвенцията за превенция и за наказване на престъплението геноцид, отбелязва Франс прес.

Израелската представителка в ООН в Женева напълно отхвърли доклада на Албанезе и заяви, че той е част от кампания, насочена към подкопаването на самото създаване на еврейската държава.

"Войната на Израел е срещу "Хамас", а не срещу цивилните палестинци", заяви израелската представителка.

В доклада си Албанезе твърди, че "схемите на убити цивилни, които са били евакуирани към Южна Газа, съчетани с изявленията на някои високопоставени израелски представители, говорещи за принудително преместване на палестинците извън ивицата и за заменянето им с израелски заселници, водят разумно до извода, че заповедите за евакуация и зоните за сигурност са били използвани като геноцидни средства, за да се постигне етническо прочистване".

"Геноцидните актове са били одобрени и приложени вследствие на изявления за геноцидни намерения, идващи от високопоставени военни и правителствени представители", се казва в доклада.

Войната в Газа избухва след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, в която бяха убити 1200 души. Оттогава Израел води сухопътна и военновъздушна офанзива в Газа. Няколко страни обвиниха Израел, че извършва геноцид на палестинците.

В края на януари Международният съд, сезиран от Южна Африка за предполагаеми нарушения на Конвенцията за геноцида от 1948 г. призова Израел да вземе всички мерки, които са в неговите правомощия, за да предотврати всякакъв акт на геноцид.