Военните осъществиха преврат и в Габон. Група висши офицери от габонската армия се появиха в ранните часове на днешния ден в ефира на телевизионния канал "Габон 24" и обявиха, че са взели властта в Габон, след като централната избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго печели трети мандат.

Офицерите заявиха, че не признават за легитимни резултатите от вота, предадоха Ройтерс и БТА.

Веднага след обръщението по телевизията, отекна звук от стрелба в столицата Либървил, предаде репортер на Ройтерс от мястото на събитието.

Групата военни казаха преди това, че представляват целия личен състав на силите за сигурност и армията в централноафриканската страна. Те съобщиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане.

Засега няма коментар от правителството на Габон, която е член на организацията на държавите износителки на петрол ОПЕК.

"В името на габонския народ решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим", казаха офицерите, цитирани от агенциите. "Потвърждаваме ангажимента си да спазваме задълженията на Габон към националната и международната общност."

Военните прочетоха изявлението си, след като по-рано местната централна избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

По данни на комисията държавният глава печели вота с 64,27% от гласовете, но обявяването на резултатите се забави, а опозицията обяви, че изборите са били манипулирани.

Според председателя на ЦИК Стефан Бонда основният съперник на Бонго Албер Ондо Оса, остава на второ място с 30,77 на сто от вота. Екипът на Бонго отхвърли твърденията на Ондо Оса за изборни нередности.

Напрежението в Габон се покачва поради страхове, че може да избухнат вълнения след гласуването в събота, когато едновременно бяха произведени президентски и парламентарни избори, в резултат на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на петрол, но изключително бедна централноафриканска страна, настоява за промяна.

Снимка: БТА
 

Липсата на международни наблюдатели, спирането на чуждестранни телевизии и решението на властите да прекъснат достъпа до интернет и да въведат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения във връзка с прозрачността на изборния процес.