Новият началник на генералния щаб на нигерската армия постави въоръжените сили в повишена бойна готовност в очакване на възможно нападение, предаде ДПА.

Съобщението, което беше излъчено по радиото, беше отправено към всички командири на войскови подразделения и силите за сигурност. Те са приканени да бъдат подготвени, за да не допуснат да бъдат изненадани при неочаквана атака.

Новината идва седмица след като Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) заяви, че ще обмисли възможността за употреба на сила, ако в Нигер не бъде възстановен конституционният ред.

В съобщение, разпространено днес, председателят на Комисията на ЕКОВАС Омар Алийо Туре определи твърденията, че организацията е обявила война на Нигер като "погрешна интерпретация".

Той каза, че ЕКОВАС само са "задействали пълномащабно прилагане на санкции, което включва и употребата на легитимна сила за възстановяване на конституционния ред", пише БТА.

"За да разсея всякакви съмнения, искам недвусмислено да заявя, че от страна на ЕКОВАС нито е обявявана война на нигерския народ, нито разполагането на регионални сили представлява "инвазия", посочи Туре.

Той повтори, че употребата на сила е крайна мярка и че организацията се стреми към дипломатическо уреждане на политическата криза.

ЕКОВАС призовава за възстановяване на конституцията и за връщане на власт на сваления президент Мохамед Базум, който е под домашен арест от преврата на 26 юли.

Нигер, страна от региона на Сахел, която има 26-милионно население и е една от най-бедните в света, беше един от последните демократични партньори на САЩ и Европа в така наречения пояс на превратите, който я обгражда.