Индия съобщи, че е изразила остър протест пред Китай във връзка с нова карта, която изразява претенции за част от индийската територия, което е последният инцидент в обтегнатите отношения между азиатските гиганти, предаде Ройтерс и БТА.

Протестът на Делхи беше изразен след публикации в индийските медии, че Пекин е публикувал официална "стандартна карта", на която индийският щат Аруначал Прадеш и платото Аксай Чин са посочени като негова официална територия. Китай твърди, че Аруначал Прадеш, намиращ се в източните Хималаи, е част от Южен Тибет и през април публикува карта, в която 11 области в щата са преименувани на "Цзаннан", или Южен Тибет на китайски език.

Аксай Чин е спорно плато в западните Хималаи, за което Индия претендира, но което се контролира от Китай.

"Днес по дипломатически канали изразихме силен протест пред китайската страна относно така наречената "стандартна карта" на Китай от 2023 г., която предявява претенции към територията на Индия", заяви говорителят на индийското външно министерство. "Ние отхвърляме тези претенции, тъй като те нямат никакво основание. Подобни стъпки от китайска страна само усложняват разрешаването на граничния въпрос", добави той.

По-рано вчера външният министър на Индия Субрахманям Джайшанкар отхвърли териториалните претенции на Китай. "Предявяването на абсурдни претенции към територията на Индия не я прави територия на Китай", подчерта той пред новинарския канал NDTV.

Протестът на Делхи беше изразен само няколко дни след като индийският премиер Нарендра Моди разговаря с китайския президент Си Цзинпин на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург миналата седмица и изтъкна загрижеността си за противопоставянето по спорната им хималайска граница, отбелязва Ройтерс.