Хунтата в Нигер, която взе властта с преврат на 26 юли, е наредила на френския посланик Силвен Ите да напусне страната в рамките на 48 часа, предадоха Ройтерс и БТА, като се позоваха на външното министерство на страната.

Решението за изгонване на посланика е било взето отчасти заради неговия отказ да отговори на покана за среща с нигерския външен министър, се казва в изявление на ведомството. В него се изтъква, че други действия от страна на френското правителство също са били в противоречие с интересите на Нигер.

Франция, чиято бивша колония е Нигер, призова да бъде върнат на власт сваленият президент Мохамед Базум.

Париж заяви, че нигерските "пучисти нямат никакви правомощия" да експулсират френския посланик, след като по-рано днес военните, които завзеха властта в африканската страна, дадоха на ръководителя на френската дипломатическа мисия срок от 48 часа да напусне Нигер, предаде Франс прес.

Предвид "отказа на френския посланик в Ниамей да отговори на поканата" за среща, отправена от министъра, и с оглед на "други действия на френското правителство, които са в противоречие с интересите на Нигер, властите решиха да оттеглят одобрението си за Силвен Ите и да поискат от него да напусне до 48 часа", се казва в изявление на хунтата.

Париж отказа да се съгласи с искането. "Само законно избраните нигерски власти могат да дават одобрение за посланика", заяви френското външно министерство.

Военните в Ниамей взеха въпросното решение след серия от изявления и прояви на враждебност към Франция след отстраняването на президента Мохамед Базум, отбелязва АФП.

Военните лидери обвиняват Париж, че подготвя военна интервенция в Нигер, за да върне Базум на власт. Освен това те твърдят, че Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) е организация, обслужваща интересите на бившата колониална сила Франция.