Брюксел и Париж наблюдават с тревога случващото се в Габон, която стана поредната африканска държава, където военните осъществиха преврат след последния случай в Нигер.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че министрите на отбраната на страните членки на ЕС би трябвало да обсъдят ситуацията в Габон, предадоха Ройтерс и БТА.

Ръководителят на европейската дипломация допълни, че ако военният преврат в африканската страна бъде потвърден, това ще направи региона още по-нестабилен.

"Ако се получи потвърждение, че е осъществен военен преврат, то това е поредният случай, който повишава нестабилността в целия регион", заяви Борел на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС в Толедо, Испания.

Франция следи много внимателно обстановката в Габон, каза днес министър-председателката Елизабет Борн по време на свое обръщение към дипломатическия корпус в Париж, предаде Ройтерс.

Борн не даде повече подробности.

В ранните часове на днешния ден висши офицери от габонската армия се появиха по държавната телевизия и обявиха, че са взели властта, след като централната избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго печели трети мандат.

Междувременно репортер на Ройтерс предаде, че интернет връзките в Габон са се оказали възтановени днес, часове след като военните заявиха, че са завзели властта. След изборите достъпът до интернет в страната беше прекъснат с решение на тогавашната власт.