Остава забраната за движение по цялата пътна мрежа в област Тесалия, Гърция, информират от Ситуационния център към Министерството на външните работи (МВнР). Затворена в двете посоки е и магистралата Атина - Солун.

Очакват се интензивни дъждове до вечерта на днешния ден, като местните власти отправят призив всички да останат по местата, където се намират, както и да се запасят с храна и вода. В Трикала има опасност от преливане на реката, улиците се намират под вода.

От 6 септември гръцките власти започнаха пренасочване на движението за България през Метеора - Егнатия - Солун, но към момента и този маршрут не функционира.

Очаква се от утре времето да започне да се подобрява, посочват от ведомството. МВнР препоръчва на българските граждани да останат на сигурно място, където са настанени, до подобряване на метеорологичните условия, като не препоръчва предприемане на пътуване преди това.

От ведомството припомнят, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат денонощно към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310829210 105, +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected]. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

В социалните мрежи са публикувани множество снимки и клипове, които показват как придошлите води са стигнали до покривите на едноетажни къщи в Гърция.

Пожарната служба съобщи, че от вторник до днес е получила общо 4870 сигнала, като повечето от тях са били свързани с изпомпване на вода, отстраняване на паднали дървета и извеждане на хора на безопасни места, предаде телевизия "Скай". Само в префектура Тесалия служителите на пожарната са приели 3100 сигнала.