Черно море е много важно за НАТО, следим обстановката там внимателно, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

Осъждаме излизането на Русия от зърнената сделка и приветстваме усилията на Турция да възстанови изпълнението на споразумението, добави той. Столтенберг отбеляза, че е разширено въздушното наблюдение на съюзниците над Черно море, а в България и Румъния са разположени батальони на пакта. Удвоихме броя на батальоните по източния фланг, ще направим необходимото за защитата на всяка педя от земята на алианса, посочи генералният секретар.

По неговите думи няма признаци за умишлени действия от страна на Русия по случая с падането на отломки от дрон в Румъния. Води се разследване, Румъния запозна със случая съюзниците в НАТО, добави той.

Румъния потвърди вчера, че отломки, които може да са части от руски дрон, са паднали на територията й. Съобщението бе направено от министъра на отбраната Анджел Тълвар два дни след като Украйна заяви, че руски дронове са се взривили на територията на членката на НАТО. Официалните представители в Букурещ досега отричаха тези твърдения.

На пресконференция президентът Клаус Йоханис се опита да обясни защо румънските власти първоначално отрекоха информацията. "Цялата ни комуникация беше извършена добросъвестно и въз основа на доказателствата, които имахме. Не можем да правим изявления, които ангажират румънската държава въз основа на предположения. Трябва да разполагаме с доказателства. Министерството на отбраната първоначално ме информира, че няма такива части и това е съобщението, което беше публично оповестено на 5 септември. Междувременно ситуацията се промени, бяха намерени такива фрагменти и бе разпоредена бърза и професионална проверка. След резултатите от нея ще предприемем следващите стъпки", каза румънският държавен глава, цитиран от Digi24.ro.

"Ако се потвърди, че тези останки са от руски дрон, тази ситуация би била абсолютно неприемлива и би представлявала сериозно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Румъния", заяви още Йоханис. Той добави: "Както споменах преди, тези атаки срещу украинска гражданска инфраструктура, които са военни престъпления, се извършват на много малко разстояние от румънската граница. Ние обаче сме нащрек и в постоянна връзка със съюзниците ни от НАТО. Повтарям: в рамките на НАТО сме много добре защитени и Румъния се възползва от изключително силни гаранции за сигурност, най-силните в цялата ни история", каза държавният глава.

Преди това мистърът на отбраната Анджел Тилвар призна, че на румънска територия са открити части от дрон и в момента те се изследват, за да се провери дали дронът е руски.

"Видяхме, че в един много кратък интервал от време имаше серия атаки, които Русия извърши срещу украински пристанищни съоръжения и складове, поради което смятам, че е важно да засилим бдителността. Ще имаме повече наблюдателни пунктове, повече патрули. Покрихме една много голяма зона, включително зоната, за която имаше дискусии в публичното пространство, и потвърждавам, че в тази зона бяха открити части, които може да са от дрон", посочи Тълвар пред "Антена 3.

Частите са били открити в района на населеното място Плауру в окръг Тулча, след като в последните дни Русия извърши няколко нападения срещу украинските пристанище Измаил и Рени, намиращи се близо до границата с Румъния.

НАТО очаква осем на сто повишение на разходите за отбрана тази година

Столтенберг заяви още днес, че украинското контранастъпление напредва и надхвърля очакванията. Той предупреди, че това ще бъде кървава и трудна битка. По неговите думи не може да се предвиди как ще се развият събитията. Генералният секретар не изключи загуби от украинска страна и настоя подкрепата за Киев да продължи при всички обстоятелства. Покрепата за Украйна не е възможност, а необходимост, обобщи генералният секретар на Алианса

Очакваме тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи с осем на сто - това е най-голямото увелинение от десетилетия, заяви още Столтенберг в изслушване пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

По неговите думи руският президент Владимир Путин е допуснал поне две грешки с нахлуването в Украйна - подценил е украинците и отговора на алианса. Държавите от НАТО и ЕС оказват невиждана помощ на Киев с артилерия, дълекобойни ракети, противовъздушна отбрана, боеприпаси и подготовка, отбеляза той. Столтенберг приветства Дания, Холандия и Норвегия за изразената готовност да предоставят на Украйна изтребители Ф-16, както и държавите, където украинските летци ще бъдат обучавани."

Той посочи, че пътят на Украйна към НАТО е бил съкратен с решенията от срещата на върха на пакта във Вилнюс през юли и на Киев няма да се наложи да изпълнява План за действия за членство.

През 2021 г. Путин предложи НАТО да подпише документ, че повече няма да се разширява - като предварително условие Русия да не нахлува в Украйна. Естествено, не подписахме такъв документ и не последвахме искането му НАТО да изтегли инфраструктурата си от държавите, присъединили се към алианса след края на Студената война. С войната в Украйна Путин очакваше да ограничи НАТО, а постигна обратното - пактът разшири присъствието си по източния фланг, прие Финландия и скоро очаква да приветства присъединяването на Швеция. Очаквам парламентът на Турция да ратифицира шведското членство по-късно тази есен, възможно най-скоро, добави генералният секретар.