Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано в южната иранска провинция Бушехр, където има атомна електроцентрала, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на иранската държавна телевизия, която уточни, че засега няма данни за пострадали или за щети.

Правителствен представител е казал за Ройтерс, че няма информация за поражения в ядрения комплекс в Бушехр.

Телевизията съобщи, че земетресението тази сутрин е станало в района на пристанищния град Бандар Генавех, на дълбочина 10 км, и че на място са изпратени спасителни екипи.

Според американския геофизичен институт, цитиран от Асошиейтед прес, трусът е бил с магнитуд 5,8 и е бил последван от вторичен, със сила 4,5.

По-рано Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от ТАСС, също съобщи за магнитуд от 5,8. Според него епицентърът е бил на около 60 км северозападно от град Бушехр, където живеят около 165 000 души.

Иран се намира в район, където се пресичат големи разломи, и е една от най-застрашените от сеизмична дейност страна в света. През 2003 г. земетресение с магнитуд 6,6 в провинция Керман отне живота на 31 000 души и изравни със земята древния град Бам, припомня Ройтерс.