Албанският премиер Еди Рама заяви, че България блокирала процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония заради свои интереси, съобщават македонските сайтове "Слободен печат", Сител, Нетпрес, 24 инфо, МКД и др.

Рама направил тази оценка в телевизионно интервю за "Визион плюс", цитирано от медиите.

"Вижте какво се случва сега, в момента, когато нещата са готови, хоп, излиза България и блокира Македония. Защо България блокира Македония? Блокира я заради свои интереси. Блокира я заради собствената си вътрешна динамика и държи Македония като заложник. И сега, ще видите какво ще стане, друга държава, която - не защото не иска Македония или не ни иска нас, а защото нейният народ не иска разширяване, и другите не искат", каза Рама.

Той отива и по-нататък като пита, ако Швейцария се казваше Албания или Македония, и на нея ли щяха да кажат "не може да влезете по-бързо".

Рама каза вчера и че е виждал карта с промяна на границите на страните на Западните Балкани, още преди тя да е свързана с приписван на словенския премиер Янез Янша неофициален документ. Самият Янша отрече да има подобен документ.

"Разговарях с него много отдавна. Видях и документа, който излезе. Нямам коментар", каза Рама.

Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не е виждал неофициалния документ,  който предвижда присъединяване на босненската Република Сръбска към Сърбия и на Косово към Албания.

"Не мога да се съглася с обединение на Косово с Албания, трябва да зачитам териториалния интегритет на Босна и Херцеговина", каза Вучич.

Той заяви, че се обявява за "съществуващите граници на Сърбия с Косово и Метохия, и за Босна и Херцеговина с Република Сръбска".

"За нас са най-важни мирът и пълното стабилност", каза президентът и добави, че към това спада и продължаването на преговорите с Прищина.

Позициите на Белград и Прищина са диаметрално противоположни, посочи Вучич и добави, че ще се работи за сближаването им чрез разговори в Брюксел.