Израел и Гърция подписаха най-голямата сделка в областта на отбраната, сключвана някога помежду им, съобщи днес израелското отбранително министерство, цитирано от Ройтерс.

Споразумението включва договор на стойност 1,65 милиарда долара за създаването и управлението на тренировъчен център за гръцките военновъздушни сили от израелската компания "Елбит системс" (Elbit Systems Ltd.) за период от 22 години, посочи израелското министерство на отбраната.

Тренировъчният център ще бъде създаден по модела на израелската летателна академия и ще бъде оборудван с 10 тренировъчни самолетa M-346, произведени от италианската компания Леонардо, уточни министерството.

Елбит ще достави оборудване за модернизиране на гръцките самолети Т-6, а също така ще осигури обучение, симулатори и логистична подкрепа.

"Сигурен съм, че (тази програма) ще повиши капацитета и силата на икономиките на Израел и Гърция и по този начин партньорството между нашите две страни ще се задълбочи на отбранително, икономическо и политическо ниво", заяви израелският министър на отбраната Бени Ганц.

Съобщението идва след среща в Кипър в петък между външните министри на Обединените арабски емирства, Гърция, Кипър и Израел, които се договориха да задълбочат сътрудничеството между страните си, отбелязва Ройтерс.