Прити Пател, вътрешният министър на Великобритания, попаднала в центъра на скандал за нарушаване на кодекса за етично поведение на министрите, се извини, ако е обидила някого от служителите, с които работи, съобщава ТВ Европа. Независим доклад разкри, че Пател е упражнявала тормоз над свои служители, нарушавайки етичните правила, например имало е случаи на навикване и употреба на нецензурни думи.

След като премиерът на Великобритания Борис Джонсън изрази подкрепа към Пател, авторът на доклада сър Алекс Алан подаде незабавно оставка, изтъквайки аргумента, че министър-председателят има право да вземе крайното решение по казуса за нарушаване на правилника за министерско поведение.

Министрите, които го нарушават, обикновено подават оставка, но сега това не се случи. През февруари главният секретар на министерство на вътрешните работи Филип Рътман подаде оставка, а основната причина бе, че Пател създавала обстановка на страх и се отнасяла непочтително към подчинените си. Джонсън заяви, че има пълно доверие на Пател. Негови опоненти го обвиниха, че с решението си на практика той е узаконил тормоза в държавните институции.

Скандалът се случи в трудно време за министър-председателя, който се опитва да преподреди кабинета си след напускането на ключовия му съветник Доминик Къмингс.