Британският премиер Борис Джонсън отказа днес да уволни своя вътрешен министър Прити Пател, въпреки резултатите от разследване, според които тя е тормозела свои подчинени, предаде Асошиейтед прес.

Докладът на разследващите посочва, че министърът не е отговаря на стандартите, изисквани за заемане на подобен пост и определя поведението й като тормоз.

Министрите от британския кабинет, които са уличени в нарушаване на кодекса за поведение обикновено се очаква да подадат оставка. Но правителството заяви, че премиерът има "пълно доверие" на Пател и "смята случая за приключен".

Вместо това подаде оставка съветникът на Джонсън, отговарящ за стандартите по отношение на министрите Алекс Алън, който ръководи разследването срещу Пател. Той каза, че не може да продължава да върши работата си в тази ситуация.

"Осъзнавам, че е от компетенциите на премиера да прецени, дали действията на даден министър представляват нарушение на кодекса за поведение", каза Алън и добави: "Но смятам за правилно сега да подам оставка от поста си като независим съветник на премиера по въпросите на кодекса".

Пател беше разследвана от март, след като няколко държавни служители я обвиниха в тормоз. Висшият служител от нейното министерство Филип Рътнам подаде оставка този месец, като каза, че Пател подценява подчинените си и насърчава атмосфера на страх във ведомството. Пател отрича всички обвинения.