Патриархът на Сръбската православна църква Ириней бе погребан днес в криптата на катедралния храм "Свети Сава" в Белград. Деветдесетгодишният сръбски патриарх почина в петък сутринта, след като се зарази с новия коронавирус. Това стана на погребението на митрополит Амфилохий - най-старшият духовник на Сръбската православна църква в Черна гора, който също почина от Ковид-19. На погребението се събраха хиляди вярващи, много от които без маски, и имаше много критики, че не се спазват мерките.

В заупокойната литургия и опелото участваха представители на висшето ръководство на Сърбия, на босненската Република Сръбска, на Черна гора, митрополити на Руската православна църква, Украинската православна църква, Московската патриаршия, политици и дипломати. Край храма се събраха и вярващи, за да се сбогуват с патриарха.

Във връзка с епидемиологичните мерки присъствието на журналисти на опелото в криптата бе строго ограничено. Сръбската национална телевизия обаче предаваше на живо погребението.

Завърши земната епоха на патриарха на мъдростта и любовта, на патриарха на разума, заяви по време на церемонията сръбският президент Александър Вучич. Той каза, че патриарх Ириней много е искал да бъде завършен храмът "Свети Сава" и е вложил в него много сили и енергия.

"Патриарх Ириней довърши най-прекрасния православен храм в света. Ако не бе той, ние щяхме да го строим още десетилетия. Той безкрайно обичаше Русия, патриарх Кирил, бе безкрайно благодарен на президента Путин за подкрепата в строителството на храма", отбеляза Вучич.

Сръбският президент изтъкна, че най-голяма грижа на патриарх Ириней е била Косово. Той винаги решително се застъпваше против признаването на независимостта на сръбската област, посочи Вучич. Отиде си велик човек, нашият патриарх Ириней, завърши своето обръщение Вучич.

Снимка: БТА/АП

Вижте още снимки >>