Белгийското министерство на външните работи съобщи, че прекратява мандата на посланика в Сеул като последица от скандала, предизвикан през април от неговата съпруга.

В началото на април медии по света разпространиха видеозапис, на който се вижда как съпругата на посланика удря продавачки в магазин, които се усъмняват, че тя се опитва да открадне дреха. Впоследствие съпругата на посланика получи инсулт, бе приета в болница и се позова на дипломатическия си имунитет, за да не даде показания в полицията, предаде БТА.

В днешното съобщение на министерството се посочва, че имунитетът й е свален, както и че тя е дала показания и се е извинила на продавачите.

Отбелязва се, че посланикът е на този пост от три години. Министерството отчита, че той е работил успешно, но случаят с неговата съпруга не позволява работата да продължи спокойно занапред.

Мандатът на посланика се прекратява в навечерието на отбелязването на 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Белгия и Южна Корея.