Русия не допуска до въздушното си пространство европейски самолети, които заобикалят Беларус. В сряда и в четвъртък са отменени два полета от Париж за Москва и един от Виена до Москва, уточни Ройтерс.

Двете авиокомпании са поискали алтернативен достъп до небето над Русия, който би им позволил да не прекосяват Беларус. Това обаче им е било отказано, а полетите - отменени. Пътниците от Париж са били качени на самолет на руския национален превозвач "Аерофлот".

Русия, която е основен съюзник на режима на Лукашенко, допусна отделни самолети на Австрийските авиолинии и на Ер Франс през алтернативен маршрут. Тя обаче не даде разрешение за последните преки полети до Москва на тези авиокомпании.

В понеделник ЕС призова самолетните компании да избягват въздушното пространство на Беларус и реши да не се допускат самолети на държавната авиокомпания "Белавия", заради отклонената машина, която беше принудена да кацне в Минск, за да може опозиционният журналист Роман Протасевич, работил срещу режима на президента Александър Лукашенко, да бъде арестуван.

В сряда европейският авиационен регулатор също призова компаниите да избягват полети над Беларус.

Призивите на регулатора не се прилагат механично навсякъде. Те се одобряват от съответните държави и отделно от това от всяка частна авиокомпания, уточни за Свободна Европа Георги Пеев, който е Генерален директор на Ръководството на въздушното движение в София.

До този момент са известни три държави, призовали превозвачите си да избягват Беларус - Франция, Великобритания и Канада. Отделни самолетни компании взеха същото решение, без да чакат призиви на съответните правителства.

Това породи проблеми с европейските полети за трети държави, чийто маршрут преминава именно през Беларус. Допълнителна бариера за тях сега се очертава Русия, чието въздушно пространство е твърде голямо, за да бъде избегнато от някои самолети, летящи за Азия.

България, която няма преки полети от и до Беларус, е от онези страни, в които все още няма решения за забрани - нито от Министерството на транспорта и неговата Дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", нито от националния превозвач, каза още Георги Пеев.

Отговорът на Кремъл

Анулирането на редица полети от Европа за Москва поради липса на разрешение от Русия за нови въздушни трасета, заобикалящи Беларус, се дължи единствено на "технически проблеми", заяви по-късно днес говорителят на Кремъл.

"Убеден съм, че авиационните власти ще дадат необходимите разяснения, но това са технически моменти", каза пред журналисти Дмитрий Песков. Преди всичко става дума да се гарантира авиационната сигурност, добави той.

По време на предстоящите днес преговори с беларуския лидер Александър Лукашенко президентът на Русия Владимир Путин ще получи от първоизточника информация за ситуацията с кацането на самолет на "Райънеър" в неделя в Минск, подчерта Песков.

"Не прекъсваме диалога с никого, не спираме да общуваме с никого. Нещо повече, задълбочаваме диалога", подчерта в тази връзка той.