Балкон на сградата, която е паметник на културата, е рухнал тази нощ на главната улица "Александровска" в Русе, предаде БГНЕС.

По чудо няма пострадали хора, заради късния час, но това не е първият инцидент с тази сграда - паметник на културата. Преди два дни от него се откъртиха няколко каменни парчета. Тогава от общината незабавно поставиха заграждения около мястото.
Силният вятър и дъждът през нощта са разрушили окончателно напукания балкон и той се е стоварил на тротоара. За съжаление повечето сгради по главната улица, която е ансамблов паметник на културата, са в подобно състояние. Собствениците им са реститути и предпочитат да събират наемите от магазините, вместо да поддържат имотите си, коментират русенци.

Кметът Пламен Стоилов незабавно е издал поредно предписание за обезопасяване на сградите. В началото на месеца е била направена проверка на състоянието на всички опасни участъци в града, тъй като това не е първи случай на паднали балкони или облицовъчни плочи.
При последния инцидент, когато плоча падна от 15-етажен блок върху главата на случайно преминаваща жена, русенката остана инвалид за цял живот.

"Лошото е, че тези предписания са връчват, а собствениците не предприемат никакви действия. Имам информация, че такива предписания са издавани и от предишната администрация, но също без резултат. В момента кандидатстваме с проект за свързване на новия със стария център и когато започне изпълнението му, там, където задължителните предписания не са извършени, общината ще извърши тези ремонти по фасадите и след това ще си търси парите по съдебен ред", коментира Пламен Стоилов.

Той припомни, че при инцидент с пострадали хора отговорността се носи от собственика на имота. По ул."Борисова", където също падат масово плочи, вече представителите на етажната собственост са взели мерки. Общината от своя страна извършва в момента паспортизация на собствената си сграда, от която също има два случая на паднали плочи, за да бъде обезопасена. За държавните сгради са изпратени писма до областна администрация да вземе съответните мерки.

От полицията съобщиха и за други щети от бурния вятър. Рано тази сутрин е повалено голямо дърво по главния път Русе-Бяла, в района на "Индийска колиба". Екип спасители от група "Спасителна дейност" към областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са отишли веднага на място и са го отстранили, за да не пречи на движението.