За изграждането на две магистрали, които да свързват гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море с българските черноморски Бургас и Варна, подписаха във Варна днес премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Това стана по време на петата среща на Балканската четворка, в която влизат още Румъния и Сърбия, чийто премиер Виорика Дънчила и президент Александър Вучич също присъстваха. На срещата на високо равнище този път се присъедини и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Срещата се проведе в Евксиноград.

Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел - да повдигнем нивото на свързаност с ЕС по абсолютно всякакъв начин, каза българският премиер.

"Ние сме убедени, че с влизането на Сърбия в Европейския съюз той ще стане по-силен. Нашата обща политика не е насочена срещу никоя страна. Ние искаме мир и просперитет за целия регион", обяви Борисов.

"Нашата енергийна политика е такава, че в газовия хъб "Балкан" ще идва газ от всякъде. Това ще е добре за икономиките на всички държави, защото конкуренцията ще намалява цените и ще можем да купуваме евтино газ. Бенямин Нетаняху като чу какво обсъждаме за енергийните прокти каза: Чакайте, искаме да се включим и ние", разкри Борисов.

Снимка: БТА

"С Алексис Ципрас решихме да подпишем, но след като бъде прието в парламентите на двете страни, да се построи един скоростен път от Александруполис. Тази отсечка ще ни свързва нагоре на Север с Румъния, на запад с Белград и Скопие. Ще има директна връзка между Егейско и Черно море. Защо ние да нямаме два кея на Егейско море - Солун и Александруполис, а Гърция да имат кейове на Черно море и Дунава?", попита министър-председателят.

Това е целта на всички - да обединяваме и икономиките да работят. Нашата политика е точно в традициите на ЕС - свързаност, повишаване на доходите, развитие на пазарите, инфраструктурата. Ето виждате - пътят от Белград до Истанбул се взима вече без един светофар. За нас вече е много важно румънското председателство.

Днес обсъждахме възможността четирите страни да се кандидатираме за провеждането на общо Световно първенство по футбол през 2030 година. Правим всичко, за да развиваме региона", категоричен беше премиерът.

Борисов получи искрени благодарности за гостоприемството, с което е посрещнал гостите си.

Снимка: БТА

Бенямин Нетаняху: Технологията, енергетиката и сигурността са трите важни сфери

Вие сте истински приятели, чест е за мен и моята държава да присъстваме на тази регионална среща. Това каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който участва в пресконференцията след Четиристранната среща на високо равнище.

Бенямин Нетаняху определи срещата като много подходяща, за да се обсъждат различни теми в регионален аспект.

Израелският премиер припомни, че евреите са претърпели изключително неприятни неща по време на Холокоста, но на Балканите са се намерили смели мъже и жени, които са се изправили и с гърдите си са защитавали живота на евреите многократно, което няма как да бъде забравено. Той поздрави и благодари на лидерите на Балканите, защото имат единна позиция срещу антисемитизма. За него е много важно и полученото съпричастие във връзка със стрелбата в синагогата в САЩ.

Бенямин Нетаняху посочи, че израелските служби са предотвратили множество терористични атаки и това се е дължи и на доброто сътрудничество със страните от Балканите.

На двустранни срещи с всеки един от колегите му, както и на общата среща е било обсъдено как да се задълбочи сътрудничеството с Израел.

Технологията, енергетиката и сигурността са трите сфери, които за израелския лидер са много важни. Обсъдено е как Израел може да помогне в постигнато на целите в енергийните доставки. В сферата на енергетиката са обсъдени два проекта, като целта е да се повиши ефективността на енергийните доставки. Единият от проектите е газопроводът "Ийст-Мед" /Източно-средиземноморския газопровод/, който ще е най-дългият газопровод и ще подпомогне диверсификацията на газовите доставки на Балканите.

По отношение на сигурността Бенямин Нетаняху изтъкна, че големият проблем е Иран и трябва да се направи всичко, за да се предотвратят враждебните действия на тази страна, които са насочени и срещу Европа. По думите му е много важно за стабилността на региона и на света Саудитска Арабия да остане един стабилен регион.

Премиерът на Израел добави, че много израелски туристи посещават България, Гърция, Сърбия и Румъния, което показвало, че народите се обичат.

Снимка: БТА

 Ципрас :  Израел може да играе много важна роля в нашия регион

Израел може да играе много важна роля в нашия регион, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

Той изтъкна, че четиристранните срещи вече са станали институция и каза, че премиерът на Израел е важен събеседник и приятел в рамките на тази среща, с когото ще се говори за възможностите за по-широко сътрудничество на страните от четиристранния формат.

Гръцкият премиер припомни случилите се политически събития в региона на Балканите през последните четири години и изтъкна приноса на българското председателство на Съвета на ЕС, което той определи като Балканско и изрази надежда предстоящото румънско председателство да даде нова европейска перспектива за Западните Балкани. Той напомни и за Преспанското споразумение, с което се отбелязва разрешаването на един многогодишен проблем, който се отнася до целия регион.

Гръцкият премиер подчерта значението, което се придава на присъединителния процес на всички държави от Югоизточна Европа и особена на Сърбия, която е на първата линия на страните - кандидатки, като подчерта важността, че на днешното събитие присъстват три страни от ЕС плюс Сърбия.

Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, в която ще бъдат определени крачките и графиците на реализирането на инфраструктури проекти, каза гръцкият премиер. Единият е за модернизация на железопътната връзка Александруполис - Бургас - Варна, който заедно със жп линията от Солун до Александруполис и от Александруполис до българската граница, ще стане съвременна скоростна жп линия. Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница, откъдето той ще бъде свързан със съществуващите пътища към София и към Варна и Бургас, допълни премиерът на Гърция. Той съобщи, че се предвижда създаването на съвместно дружество, което да се занимава с изграждането на тези проекти. Днес са били обсъдени и възможностите за инвестиции в енергийната сигурност на региона - интеконектора България - Гърция - вертикалната ос, която ще свързва Александруполис с българския пазар. Той информира, че в присъствието на премиера на Израел са били обсъдени възможностите за Източносредиземноморския газопровод.

Снимка: МС

По-късно днес министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха  съвместната декларация за развитието на железопътната връзка "Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе". Документът предвижда създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта. До средата на декември месец ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка.

Проектът има за цел развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море "Sea2Sea".

В съвместната декларация, подписана днес, се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на Меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.

Сред другите обсъждане теми е било създаването на постоянна организация за сътрудничество между четирите страни. Друга обсъдена идея е четирите страни да станат общи кандидати за голямо спортно събитие през следващото десетилетие.

Снимка: БТА

Президентът на Сърбия заяви, че пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион

Вучич благодари за гостоприемството на българския премиер и за организацията на срещата. За Сърбия това са важни срещи, чест е и присъствието на премиера на Израел, каза Вучич. Говорихме за енергийната свързаност, която е ключова за страните от региона, посочи той. Запознахме премиера Нетаняху с инфраструктурните проекти и помолихме за помощ за Балканския маршрут на природен газ - това би било най-добре за нашите страни, както и страните от Средна Европа и Италия, посочи Вучич. Говорихме и за инфраструктурните проекти и се надявам през декември на среща в Белград да конкретизираме нещата, каза той

Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата подкрепа да докажем, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и инциденти и да запазим мира и сигурността, посочи Вучич.

Сърбия и Израел имат традиционно добри отношения и споделят обща съдба и много трудни моменти в историята, каза Вучич. Убедени сме, че отношенията ни могат да бъдат още по-добри, каза той. Помолих Нетаняху за помощ в инфраструктурни проекти и се надявам скоро да посети нашата стана. Вярвам и на нашите приятели от София Букурещ и Атина, добави Александър Вучич.

Снимка: БТА

Според премиера на Румъния Виорика Дънчила четирите страни имат решимост да засилят сътрудничеството на нашите страни

Свързаността и сигурността са много важни за страните от региона, каза Дънчила. Тази свързаност може да позволи по-голям растеж на икономиката на нашите страни, добави тя. Кохезионната политика ще остане главната политика за инвестиции в ЕС и тя ще допринесе за балансирано развитие на страните от Балканите.

Засегнахме сътрудничеството и по Дунавската стратегия. Следващата седмица в Букурещ ще има форум, на който ще се разгледа Председателството на Съвета на ЕС от Румъния и на който ще обсъдим задълбочаването на тази стратегия, каза Дънчила. Искаме Дунав да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа, посочи тя. Ще развиваме обща транспортна и енергийна инфраструктура, каза Дънчила.

Ще работим за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците на енергия и за интерконекторните връзки, каза още премиерът на Румъния. Страната ни е съгласна да има работна група, която да разгледа предпроектните възможности за изграждане на мостове през Дунав и магистрали, които да ни свързват с България, отбеляза тя.

Сигурни сме, че преговорите за членство на Сърбия в ЕС ще бъдат ускорени и критериите за членство ще бъдат изпълнени, каза Дънчила.

Проектът за магистрала между Тимишоара и Панчево вече е на етап предпроектни проучвания. Надявам се през 2021 г. да довършим този проект, каза румънският премиер. Гърция е стратегически партньор за Румъния и искаме да задълбочим нашите контакти, отбеляза Дънчила. С Гърция имаме общи възгледи за дневния ред на ЕС и за предизвикателствата на страните от региона.

Благодарим за идеята в срещата да участва и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. С него обсъдихме борбата с тероризма , киберсигурността, регионалната сигурност и енергетиката, каза премиерът на Румъния. Тя посочи, че страната й иска да привлече колкото се може повече инвестиции от Израел.