В емоционална реч си пред конгреса на ПЕС в Лисабон, на който ще бъде преизбран за трети мандат, лидерът на левицата в Европа Сергей Станишев даде заявка за водеща роля на социалистите в сформирането на следващото мнозинство в Еврокомисията, както и в това кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс да бъде избран за президент на ЕК. Във форума участват над 1000 делегати от леви партии от 56 държави, включително САЩ и Китай, както и 76 прогресивни организации - неправителствени и партийни.

В словото си Станишев зададе целите пред левицата за 2019 г. - да спечели максимално много места в Европарламента и ПЕС да има водеща роля в процеса на формиране на мнозинство и след това да води преговорите за сформиране на Еврокомисията и в разпределянето на ресорите на комисарите.

Станишев разказа на делегатите как преди дни чул 7-годишната му дъщеря, която ходи на уроци по пиано да свири химна на ЕС. Когато го чуете изсвирен от малко дете, можете да усетите колко чуплива е Европа, като деликатно цвете. То трябва да бъде защитено и нашата е тази историческа отговорност, заяви президентът на ПЕС. Той призова страните, където левицата управлява, да го възпроизведе това, които прави там, и на европейско ниво. Красива мечта е да превърнем Европа в добро място за живеене и трябва да я постигнем.

На тези избори имаме възможност да върнем силата на левицата. И трябва да го направим като семейство и обединени, призова Станишев. И призова левите да спрат да се самосъжаляват и да станат да се борят. Много хора се опитват да отпишат левицата, но ако ПЕС има добри резултати ще има лидираща роля за определяне на президента и следващата Еврокомисия, смята той.  Това можело да стане в коалиция ляво - център, включваща и либералите, включително хората на Еманюел Макрон, зелените, и всички леви организации, дори тази на Алексис Ципрас. Така е напълно възможно следващото мнозинство в Европарламента да е прогресивно.

В лицето на Тимерманс България би имала голям шанс, смята Станишев. Той ще е водещ в кампанията на левия кандидат и това ще позициионира добре България за Шенген и за падането на мониторинга в позициите на Холандия, която ни блокира с вето. А в понеделник и вторник в Страсбург е докладът "Станишев", който той придвижва от половин година - за приемането на България в Шенген по всички граници. Не само по въздух и вода, а и по сухопътни, което е най-изгодно икономически за България.

"Две са заплахите пред Европа - едната са екстремистите и популистите, които замерват хората с лъжи и използват страховете им. Втората е арогатната десница, чиято политика на ограниченията изкопа тази пропаст между гражданите и ЕС", каза още в речта си Станишев.

"ЕНП и националистите и популистите са едно и също. Те работят заедно, както е в Австрия и България. ЕНП се орбанизира", подчерта лидерът на ПЕС. И продължи: "Ние ще се борим срещу това, защото знаем отговорността си да спасим Европа."

8 резолюции ще приеме конгресът, които ще бъдат в основата на манифеста, който ще бъде одобрен от конгрес на 23 февруари в Мадрид. Документите са насочени най-вече към преодоляване на неравенствата, слага се акцент в икономиката и социалната политика. Да се заложи повече на социалните политики, доходите, икономиката и заличаването на всички неравенства.