Българската делегация на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон има 10 гласа и те ще бъдат дадени за Сергей Станишев. Това подчертаха водачите на делегацията зам.-председателите на БСП Деница Златева и Кирил Добрев. В отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова, те изрично изтъкнаха, че за партията е гордост, че нейният бивш председател ще получи трети мандат начело на европейската левица.

"Ние сме тук до подкрепим Станишев за неговия трети мандат. Това е едно уникално постижение. Цялата делегация на БСП с радост ще гласува за него", каза в Лисабон Добрев, цитиран от Epicenter.bg. "Винаги сте ни критикували, че сме лидерска партия. Присъствието или отсъствието на лидера не е най-важното за подкрепата, която ще получи Сергей от нас. Това е подкрепата на цялата партия. В случая 10 души, двама зам.-председатели, силна делегация", обърна се към журналистите той.

"10 гласа има БСП и те ще бъдат дадени за Сергей! За нас е гордост, че имаме председател на ПЕС", добави Деница Златева.

Запитана дали отсъствието на Нинова все пак няма отношение към слуховете, че Станишев, който е и евродепутат, няма да води листата на БСП за евроизборите, Добрев бе категоричен: "Абсолютно никаква връзка няма! Всички решения за това кой ще води листата взима Националния съвет, нека оставим на него да реши този тежък въпрос!"

Златева подчерта, че БСП подкрепя и кандидатурата на Франс Тимерманс за бъдещ шеф на Европейската комисия. Холандецът е кандидатът на ПЕС за бъдещ председател на ЕК.

"Най-важната цел за нас е да изпратим най-много представители в Европейския парламент", подчерта Златева. Манифестът на ПЕС за изборите на Европейски парламент, който ще бъде приет на конгрес през февруари, ще отчита темите, по които партиите от семейството на левицата имат общи позиции. Националните специфики ще бъдат оставени на партиите в техните кампании.