Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова Румен Радев да огласи българската позиция, която ще защитава делегацията ни на форума на НАТО във Вашингтон.

"Каква е позицията, която е изготвил служебният кабинет? Аз ако бях на мястото на Радев, щях да я покажа на българския народ", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в предаването "Още от деня" по БНТ. Повод за коментара му беше отказът на президента Румен Радев да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, за което съобщиха по-рано днес от прессекретариата на държавния глава.

Оттам информираха още, че Радев не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна и в тази връзка държавният глава не приема предложението на Министерски съвет да ръководи българската делегация. Радев не назова кои са въпросните положения.

"Той е държавният глава и би трябвало да е запознат с нея (позицията - бел. ред.). Като казва, че не иска да я подкрепи, нека да каже каква е тя, за да видим дали има или няма основание", добави Костадинов, цитиран от БТА.

Само преди ден по време на консултациите с "Величие" стана ясно, че и президентът не е бил запознат с позицията. Днес Министерският съвет предложи той да води делегацията, в чийто състав е и служебният премиер Димитър Главчев. След отказа на Радев премиерът каза, че той ще е водач, тъй като няма друг.

Главчев коментира, че не знае кое точно е смутило или уплашило президента, за да откаже. От МО пък коментираха, че това е негово лично мнение и позицията съответства на решението на НС за подкрепата за Украйна. Служебният премиер също гарантира, че тя не излиза от рамките на гласуваното от парламента. От военното министерство успокоиха, че позицията не нарушава националния интерес. Лидерът на ДПС Делян Пеевски пък коментира, че отказът на Радев само доказва, че той обслужва чужди интереси, които идват от Изток.