"Бях в най-страшния затвор в Америка, който преди няколко години закриха, тъй като не спазва правилата за защита на осъдените. Не ме питайте какво преживях! Хора се убиваха за жълти стотинки, беше много страшно. Трябваше всеки да се защитава и да се бори за живота си всеки ден". Това каза в интервю за ютюб канала NAYcast Константин Игнатов - братът на издирваната в цял свят криптокралица Ружа Игнатова. Самият той попадна зад решетките САЩ именно заради пирамидата OneCoin, в която хора от цял свят изгоряха с над 4,4 милиарда долара.

През март тази година Игнатов излезе на свобода, след като излежа 34 месеца в затвор в Ню Йорк, и изнанадващо заживя в София, като преди това прекара последните над 20 години в чужбина, основно в Германия. Малката му присъда е вследствие на споразумение с щатското правителство, което той сключи преди време в замяна на разкриването на цялата схема OneCoin.

"Това е най-голямата ми грешка, която винаги ще си я нося на душата", коментира той участието си в криптопирамидата.

Константин разказва как го арестували агенти на ФБР на аерогара в САЩ. "Тръгвах си към Европа и там просто ме чакаха", каза с лека усмивка той. Споделя, че тогава не е очаквал да влезе в затвора. Прекарва обаче години в два от най-тежките от тях без възможност за връзка със семейството и близките си.

Въпреки че в интервюто си пред младия ютюбър Алтънай Фикриев-Найчи татуираният аферист говори много малко за схемата с криптоизмамата, той все пак повдигна завесата за ареста си и за престоя зад решетките. "Доста лошо беше там. Като влизаш, е страшно. В тия три години изчетох над 300 книги. Благодарение на книгите открих смисъла да продължа напред". В затвора четял Библията, учебници по българска граматика, класика. "Започнах да уча езици - испански, руски, оправих си английския... - вече знам пет. Най-новото ми удоволствие е да чета на руски. Преоткрих Достоевски, Толстой. Прави ми впечатление, че на доста жени, които ми пишат, правописът им е пълна катастрофа. Човек трябва да инвестира в образование", споделя брата на Ружа Игнатова.

Константин се опитва всячески да остави впечатление, че в момента живее като един съвсем обикновен млад мъж. "Имам карта за градския транспорт, возя се в метрото. Нямам "Ламборгини", карам обикновена кола на 15 години, която от месец и половина е счупена, тъй като ме удариха, но аз упорито отказвам да я ремонтирам", каза той в подкаста, показвайки картата си за градския транспорт. "Аз не съм звезда, не мога да разбера защо хората си мислят, че съм милионер. За жалост ще разочаровам повечето жени и ще споделя, че всъщност не съм. Имам карта за градския транспорт, съвсем нормален човек съм и живея нормален живот", каза още той.

След затвора в САЩ Игнатов се прибрал в България, защото "харесва хората тук".

"Сега животът ми е различен - ставам в 5 сутринта да тренирам. Имам куче, разхождам го. После почвам работа, получавам нормална заплата и работя по 8 часа на ден. Започвам отново да градя живота си. На моменти ми е трудно, но такава е била съдбата ми. България може да не е лъскава, но за мен е истинска. В Германия, където прекарах голяма част от живота си, е уредено, но хората са студени и винаги гледат на теб като на втора категория човек", сподели още Константин Игнатов.

По думите му той никога не се е докосвал до наркотици. Бившето лице на OneCoin отрече медийните публикации, че зад решетките е правил опит за самоубийство, но признава, че като облечеш затворническата униформа "психиката ти се срутва", намирайки се сред жестоки убийци, осъдени на доживот.

Голямата си любов срещнал късно по думите му, в началото на 30-те му години. "Бях по работа на една среща, даже майка ми беше с мене, и тази жена влиза в стаята, и беше холивудски момент - всичко спира! Ти просто я виждаш и въобще не знаеш какво правиш, кой си и какво се случва точно... Знаеш, че не можеш да избегнеш тази любов. И след това викам на майка ми: "За тая жена някога ще се оженя". Ок, не съм успял... След няколко месеца й намерих визитната картичка и й писах, излязохме на следващия ден на вечеря и оттгогава беше за доста дълго време любовта на живота ми. Беше, защото животът понякога е по-силен от любовта... Любовта не може да победи всичко и се разделихме последната година", сподели Константин Игнатов. Признава, че тази жена го е научила на много неща, в най-трудния период от живота му е била плътно до него и винаги ще я уважава заради това. След раздялата си с нея изпаднал в много тежка депресия, от която се "лекувал" с писане на стихове.

След затвора Константин оставил около себе си много малко приятели, сподели още той.

"В някои моменти съм бил много глупав, много наивен, и тази наивност може бе ме е накарда взема грешните решения, за които си нося отговорност до ден днешен", самоанализира се бившият "главен герой" в криптопирамидата OneCoin, който признава, че криво е разбрал американската мечта. 

"През цялото време в затвора най-голямата ми дилема беше, че съм лишен от хората, които обичам. Че си там не само заради твоите грешки, но и че наказваш близките си - това много ми тежеше", споделя Игнатов.  

След 10 години си се представя със стабилна връзка, със семейство, с добра професия, "човек, който е доказал на хората и на себе си, че е повече от едно минало и е могъл да израстне някои неща".