Представители на 56 държави, включително САЩ и Китай, присъстват на конгреса на ПЕС в Лисабон. От Америка делегация е изпратила Демократическата партия. Присъства и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, както и премиерите на Португалия, Испания, Албания, Румъния, Швеция, Македония, Малта. В Лисабон са и комисарите Корина Крецу, Федерика Могерини и Марош Шевчович.

Общо над 1000 делегати от 34 европейски партии ще участват в събитието. 240 журналисти от цял свят отразяват форума. Конгреса откри Ахим Пост - генерален секретар на организацията.

В момента президентът на ПЕС Сергей Станишев изнася речта си:

Основните послания, които се очаква да отправи конгресът на ПЕС са заявката на левицата за следващите избори за Европейски парламент.

Целта на ПЕС е левицата да има водеща роля при излъчването на следващата Европейска комисия.

Ако ПЕС успее да бъде в ядрото на една следваща ляво-центристка коалиция с либералите, с партията на Макрон, другите леви партии в сегашния Европарламент, където е гръцката СИРИЗА, и зелените - ще излъчи и следващия президент на Европейската комисия.

Това ще бъде кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс.

Освен това ПЕС ще може да има и водеща роля при разпределянето на ресорите в ЕК. А в лицето на Тимерманс България би се сдобила с приятел в Холандия, една от най-скептичните към нас държави от Общността.

Конгресът на ПЕС се очаква да приеме 8 резолюции, насочени към преодоляване на неравенствата. Акцентът в резолюциите е икономиката и социалната политика.

На 23 февруари в Мадрид ще се състои следващият конгрес на ПЕС, който ще одобри манифеста на партията за следващите избори за Европейски парламент.