Служебният премиер Димитър Главчев потвърди тази вечер пред български журналисти в Брюксел, че ще води българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли. Попитан дали след отказа на президента Румен Радев да оглави делегацията, той ще поеме тази задача, Главчев отговори, че не е останало кой друг.

"Аз разбрах, че има някакви притеснения държавният глава. Вие преди два-три часа ме попитахте кой ще ръководи делегацията. И ние, водени от това, че става въпрос за държавния глава, за върховния главнокомандващ и НАТО-вски генерал, ви казах, че най-нормално е ръководител на делегацията да е президентът ".

Главчев каза, че няма представа какво е смутило Радев, уплашило и притеснило.

"Но позицията на МС общо взето е рутинна. Това винаги през годините е правено по този начин", каза служебният премиер.

Той поясни, че позицията на нашата страна, която ще бъде представена на предстоящата среща, е съобразена с всички решения на Народното събрание. Гарантирам, че няма да излезем от решенията на НС, добави той.

От Министерство на отбраната също излязоха с позиция по отказа на върховния главнокомандващ да ръководи българската делегация на 75-ата Среща на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли 2024 г.

"Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение, позиция, мнение по така направените предложения си е лично негово качество и мнение", заяви на нарочен брифинг заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев.

От МО посочват, че решението на Министерския съвет, прието вчера, е утвърдена процедура, следвана през годините, за приемане на мандат за участие и защита на националните интереси в такъв тип форум на високо равнище, какъвто е предстоящата среща на Върха на НАТО.

Служебният кабинет стриктно следва политиката за оказване на подкрепа на Украйна на основание на решение на Народното събрание. В този смисъл подкрепата за Украйна е непоколебима и ще продължи толкова време, колкото е необходимо, е позицията на МО.

В националната позиция, която приема България, няма нищо притеснително, което да накърнява интересите на страната ни. Тя е в синхрон със съюзната политика на НАТО, категорични са от Министерство на отбраната.

По-рано днес от Президенството съобщиха, че държавният глава Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

В съобщението се допълва, че държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Какво въоръжение с "отпаднала необходимост" даваме на Киев

Междувременно началникът на отбраната отговори на президента какво означава понятието "отпаднала необходимост". Държавният глава поиска дефиниция на израза по повод изявление на служебния министър на отбраната, че България е готова да направи анализ, за да предостави допълнително въоръжение на Украйна при наличие на резерви от военна техника с отпаднала необходимост. Отговорът на адмирала дойде от полигона "Црънча", където се провежда мащабно учение на НАТО.

На фона на демонстрационните бойни действия, адмирал Емил Евтимов изрази позиция, че България трябва да помага на Украйна, но ако това не пречи на модернизацията на Българската армия. Адмиралът поясни какво е въоръжение с "отпаднала необходимост".

"Боеприпасите са най-чувствителната тематика, тъй като те не могат да се съхраняват безкрайно. Трябва са се опресняват, трябва да минават през обслужване. Идва и срокът на тяхната техническа годност", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Стана ясно, че България праща и кораб за борба с морските мини. От началото на конфликта в Украйна мините са честа опасност в Черно море.