Вашингтон ще остане солиден съюзник в НАТО независимо от резултата от президентските избори в САЩ. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг за Франс прес.

Той каза това няколко часа преди първите кандидат-президентски дебати между демократа Джо Байдън и републиканеца Доналд Тръмп.

"Очаквам САЩ да останат солиден съюзник, какъвто и да е резултатът от американските избори, защото е в интерес на САЩ да останат солиден съюзник, тъй като това касае тяхната сигурност", каза Столтенберг, цитиран от 

Що се отнася до критиките на Тръмп към алианса, Столтенберг заяви, че те не са насочени към НАТО, а към онези съюзници от НАТО, които не са плащали достатъчно за тяхната отбрана. Столтенберг добави, че тази ситуация сега се е променила и вече 23 от 32 страни членки отделят най-малко 2 процента от своя БВП за военни разходи.

"Ние сме в една по-добра позиция, за да покажем, че САЩ не носят сами бремето на отбраната", добави той.

Евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом, който беше много критичен към НАТО и който дефинира организацията дори като отживелица, безпокои Брюксел и повечето европейски столици.

"В политиката няма никакви гаранции, но очаквам САЩ да останат един солиден съюзник", подчерта днес Столтенберг, който напуска поста си на 1 октомври след 10 години начело на НАТО.

Неговият приемник - настоящият премиер на Нидерландия Марк Рюте - ще бъде начело на алианса, когато на 5 ноември ще се произведат американските президентски избори.

Столтенберг заяви също така пред Франс прес, че Русия не е способна на значителни пробиви в Украйна.

"Те опитват отново да предприемат офанзива от пролетта, но досега те са постигнали само ограничени придобивки. Ние нямаме други индикации или причини да вярваме, че Русия има способностите или силата да извърши значителни пробиви", каза Столтенберг.

Той обаче подчерта, че руските сили вероятно ще продължат да засилват натиска по различните фронтове и да умножават въздушните атаки.

"Но онова, което ние констатирахме, е, че украинците са способни да устояват. Те са способни да продължат да причиняват тежки загуби на руските нашественици на фронтовите линии, но също и благодарение на ударите си в дълбочина", заяви той.

Москва поде нова мащабна офанзива в Североизточна Украйна на 10 май. Украинските сили след като отстъпиха терен блокираха напредъка на руските сили във Вовчанск, град, който се намира на пет километра от руската граница. Преди това те обаче изгубиха контрола върху няколко села, припомня Франс прес.